Adaugat la: 15 Martie 2012 Ora: 15:14

Sfânta Brigita de Kaldare, patroana Irlandei

Socotită patroană a Irlandei alături de Sf. Patrick şi Sf. Columban, Sf. Brigita, pomenită în fiecare an la data de 1 februarie de către Bisericile ortodoxă, catolică şi anglicană, a întemeiat prima mănăstire de maici de pe teritoriul Irlandei de astăzi şi este ocrotitoarea Ordinului surorilor brigitine.

Sfânta Brigita de Kaldare, patroana Irlandei

Deşi s‑au păstrat puţine informaţii istorice precise despre viaţa ei, Sf. Brigita (Brigid, Brigida, Birgitta, Birgida, Birgid) este cunoscută astăzi ca patroană a Irlandei. Pe lângă multele legende răspândite pe seama ei, informaţii istorice mai sigure ne oferă biografia (Vita) sfintei, redactată de către călugărul Cogitosus din Kildare în anul 655 (Art. Brigida von Kildare publicat în: Ökumenisches Heiligenlexikon, pe pagina www.heiligenlexikon.de/BiographienB/ Brigida_Brigitta_von_Kildare.htm, pagină accesată la data de 26 ianuarie 2012). 

Potrivit acestuia, Brigita ar fi provenit dintr‑o familie nobilă şi s‑a născut în jurul anului 453 în apropiere de Kildare. Alţii consideră că a fost rodul relaţiei unui nobil cu o sclavă. De asemenea, ni s‑a transmis informaţia că Brigita a fost botezată chiar de către Sf. Patrick, „apostolul” Irlandei. De la o vârstă fragedă, şi‑a închinat viaţa lui Dumnezeu. O legendă spune că Brigita era de o frumuseţe deosebită şi a avut foarte mulţi peţitori, părinţii vrând s‑o căsătorească chiar cu regele din Ulster. Întrucât dorea să‑şi închine întreaga viaţă numai Mirelui Hristos, Brigita s‑a rugat să‑şi piardă frumuseţea, pentru a nu fi împiedicată să‑şi petreacă zilele în rugăciune şi contemplaţie. Legenda spune că în scurt timp şi‑a pierdut un ochi, fiind astfel îndepărtat obstacolul care îi stătea în cale.

Viaţă închinată încă din pruncie numai lui Dumnezeu

Chiar dacă aceasta este doar o legendă pioasă, se ştie că Brigita s‑a retras în jurul vârstei de 14 ani în apropiere de localitatea Kildare şi şi‑a construit o chilie la câteva mile depărtare de Dublin. Chilia sa a primit numele de „Killdira” sau „chilia de lângă stejar” (Art. Gottgeweihte Brigitte von Kildare, în revista ortodoxă St. Andreas‑Bote, Ausgabe Februar 2011, München, citată după http://www.andreas‑bote.de/Archiv/2011/sab201102.pdf, pagină accesată la data de 26 ianuarie 2012). Mai târziu i s‑au adăugat câteva fecioare care doreau să trăiască în curăţie, astfel luând fiinţă prima mănăstire de maici de pe teritoriul Irlandei. Dacă cel care a botezat‑o pe Brigita, Sf. Patrick, a întemeiat mai multe mănăstiri de călugări, ucenica acestuia, Sf. Brigita, a întemeiat prima mănăstire de maici din Irlanda.

Brigita a săvârşit şi câteva minuni, vindecând chiar şi demonizaţi şi trezind astfel în oameni dragostea pentru Dumnezeu. Brigita a trecut la cele veşnice la data de 1 februarie a anului 524. În Kildare, unde Sf. Brigita a fost înmormântată, a fost păstrat mereu un foc aprins în cinstea ei, până în anul 1220, când episcopul locului a interzis acest foc din cauza superstiţiilor poporului. Conform tradiţiei, în anul 878 relicvele Sf. Brigita au fost duse din Normania la Downpatrick pentru a fi în siguranţă şi aşezate alături de moaştele Sf. Patrick şi Columban. Astfel, au ajuns să fie împreună cei trei patroni ai Irlandei.

Cinstită din Anglia până în Ţările scandinave şi din Italia până în Portugalia

Imediat după moartea sa, cinstirea sfintei s‑a răspândit în Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor, în multe localităţi din spaţiul german, în Ţările scandinave, dar şi în Franţa, Italia şi chiar până în Portugalia. Mănăstirea înfiinţată de Sf. Brigita în Kildare a existat până în anul 1540, când a fost desfiinţată de către regele Henric al VIII‑lea (1491‑1547), alături de toate celelalte mănăstiri ale ordinului brigitinelor. Maicile mănăstirii înfiinţate de către Sf. Brigita au trăit după regulile augustiniene până la desfiinţarea ei. 

La data de 1 februarie a anului 1807, ziua de prăznuire a sfintei, episcopul Daniel Delany de Kildare a reînfiinţat ordinul cu 6 măicuţe, dându‑i numele de „Ordinul surorilor Sf. Brigita”. Maicilor ordinului li s‑a încredinţat în special educarea fetelor şi a femeilor. Prima mănăstire a brigitinelor, în a doua etapă de existenţă, a fost ridicată la Tullow. Conform tradiţiei, în ziua înfiinţării a fost plantat şi un stejar, care mai este şi astăzi în picioare în acel loc (Art. Brigidine Sisters pe pagina http://www.brigidine.org.au/about‑us/index.cfm?loadref=11, pagină accesată la data de 29 ianuarie 2012). Interesant de notat este şi faptul că cel mai vechi imn în limba irlandeză a fost compus în secolul al VII‑lea în cinstea Sf. Brigita.

Şi astăzi Kildare este un loc de pelerinaj în cinstea Sf. Brigita. În anii de după reînfiinţarea ordinului au fost întemeiate pe lângă parohii mici şcoli pentru fete, de a căror organizare se ocupau surorile brigitine. De asemenea, misiunea lor se face simţită astăzi nu numai în şcoli, ci şi în închisori. După Conciliul al II‑lea de la Vatican a avut loc o nouă organizare a ordinului, surorile retrăgându‑se din marile mănăstiri şi continuându‑şi activitatea în comunităţi mici. De aici înainte surorile brigitine au început să facă misiune în Mexic şi Africa, dar şi în America de Sud, Islanda, China şi chiar Australia.

A dat numele multor oraşe şi regiuni

Pe lângă Irlanda, Sf. Brigita s‑a bucurat şi se bucură de o mare cinstire şi în spaţiul german. Asta mai ales după anul 1587, când relicve ale sfintei au ajuns în oraşul Köln şi în ţinutul Eifel. În biserica din Prüm are loc şi astăzi un pelerinaj în cinstea sfintei, la data de 1 februarie, fiind venerată, în special, ca patroană a vitelor (a cailor, vacilor şi porcilor). De asemenea, la casele credincioşilor se sfinţeau şi se sfinţesc şi astăzi pâine neagră şi apă în cinstea sfintei.

Multe locuri din Europa Centrală amintesc astăzi de numele Sf. Brigita: Birgiter Alm în Tirol, biserica Sf. Brigita din Viena, orasul Bregenz, capitala administrativă a landului Vorarlberg (toate în Austria), provincia Burgundia din Franţa etc. Chiar şi în Australia există astăzi un colegiu catolic care o are ca patroană pe Sf. Brigita şi se numeşte „Kildare College” (cf. site‑ului acestui colegiu al brigitinelor http://www.kildare.adl.catholic.edu.au/, pagină accesată la data de 30 ianuarie 2012).

Nu de puţine ori, Sf. Brigita de Kildare a fost confundată cu Sf. Brigita a Suediei, canonizată de către Biserica Catolică în anul 1391, cu zi de prăznuire la data de 23 iulie. Chiar dacă nu este atât de cunoscută ca şi omonima ei din Suedia, Sf. Brigita de Kildare este venerată şi de către ortodocşi, nu numai pentru viaţa ei sfântă, ci şi pentru faptul că a înfiinţat prima mănăstire de maici de pe teritoriul Irlandei, fiind considerată patroană a Irlandei, alături de Sf. Patrick şi Columban. „O, sfântă fecioară Brigita, roagă‑te lui Hristos, Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre” (din Condacul sfintei).

TROPARUL SFINTEI

„O, sfântă Brigita, tu ai ajuns prin smerenia ta la o mare desăvârşire şi ai zburat pe aripile dorului tău pentru Dumnezeu. Când ai ajuns în Cetatea Eternă şi te‑ai înfăţişat înaintea Mirelui Tău Ceresc purtând cununa fecioriei, ţi‑ai ţinut promisiunea de a‑ţi aminti de aceia care cheamă numele tău. Acum tu reverşi harul peste lume şi faci multe minuni. Mijloceşte la Hristos, Dumnezeul nostru, ca El să mântuiască sufletele  noastre”.

Pr. drd. Alexandru Nan

Sfânta Brigita de Kaldare, patroana Irlandei

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni