Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 12 Octombrie 2020 Ora: 15:14

Sfințirea casei și prin ungerea cu untdelemn

PREZENȚA UNTDELEMNULUI LA BOTEZ, LA MASLU ȘI LA SFÂNTA LITURGHIE

De la momentul Jertfei sângeroase a Mântuitorului pe Sfânta Cruce toate sacrificiile animale de până atunci au încetat, fiind un simbol care trimitea la Hristos: prin moartea Celui nevinovat aceste sacrificii nu‑și mai găseau rostul și, paradoxal pentru unii, au sfârșit chiar și acolo unde erau practicate, în cultul iudaic. Uleiul era folosit în cadrul cultului, singur sau împreună cu alte miresme, încă de la primele slujiri; un astfel de amestec era prescris pentru ungerea cortului mărturiei, a chivotului, a sfeșnicului, cu toate ale lui, erau de asemenea unse altarul tămâierii, altarul arderii de tot, masa și baița. Aaron și fiii lui, la momentul hirotoniei, au fost unși cu o compoziție asemănătoare, interzisă iudeului de rând (Ieș. 30, 22‑33).1

Aplecându‑ne asupra Sfintelor Taine, să ne oprim mai întâi asupra Botezului, în cadrul căruia, după Ectenia Mare, se sfințește untdelemnul, rostindu‑se:„Stăpâne, Doamne, Dumnezeul părinților noștri, Care celor ce erau cu Noe în corabie le‑ai trimis porumbelul având în gură ramura de măslin, semnul împăcării și al mântuirii din potop, și ai închipuit prin acelea taina harului; și ai dăruit rodul măslinului spre plinirea Sfintelor Tale Taine; care pe cei de sub lege prin el i‑ai umplut de Duhul Sfânt, iar pe cei de sub har îi faci desăvârșiți; însuți binecuvintează și untdelemnul acesta…2.

La Sfântul Maslu materia principală este chiar untdelemnul, prin care Sfântul Duh lucrează sfințirea vieții credincioșilor unși cu el: „Însuți, Stăpâne, sfințește untdelemnul acesta, ca să fie celor ce se vor unge din el spre tămăduire și spre izbăvirea de toată patima și întinăciunea trupului și a sufletului și de toată răutatea..La Sfânta Liturghie untdelemnul nu este folosit ca materie de sfințit (cu excepția utilizării lui în candele), dar îl găsim la Litiile din cadrul Vecerniilor care preced Liturghiile, unde, după ce este binecuvântat, sunt unse frunțile credincioșilor.3 Totuși, cartea de cult prevede ca, la sfârșitul Sfintei Liturghii, creștinii să fie unși cu untdelemnul din candela de pe iconostasul unde se află icoana sfântului zilei, a hramului, iar duminica icoana Învierii.4

Am amintit slujbele de mai sus pentru a fi conștienți că de folos ne este evlavia pentru lucrarea de sfințire din partea lui Dumnezeu, din Vechiul până la Noul Testament, respectiv de la Templu la Biserică, prin folosirea untdelemnului, nu numai pentru a unge părțile principale ale trupului, dar și la ungerea pereților casei de sfințit.5

DE CE SE FOLOSEȘTE ȘI UNTDELEMNUL LA SFINȚITUL CASELOR?

Slujba de binecuvântare a unei casei pentru întâia oară prevede mai întâi săvâr-șirea agheasmei, după care se continuă prin sfințirea untdelemnului, cu care se vor unge părțile de sus ale ușii de la intrare și pereții camerelor, în forma sfintei cruci. Care este originea acestui gest liturgic? Aflăm gestul acesta în seara pascală iudaică, adică în ziua de 14 Nisan, atunci când evreii au ieșit din robia egipteană și li s‑a poruncit să ungă cu sânge părțile de sus ale ușilor de la intrarea în case, astfel încât, la momentul în care îngerul Domnului va trece ca să‑i omoare pe primii născuți ai egiptenilor, evreii să aibă semn prin care să îi păzească de gheara morții pe cei întâi născuți ai lor.6 Așadar, prin sângele mieilor sacrificați în noaptea trecerii prin Marea Roșie evreii au fost păziți de a zecea plagă lăsată de Dumnezeu peste poporul împilator.

Bine, dar cineva poate să întrebe: „De ce nu se folosește Sfânta Împărtășanie la sfințirea casei, dacă atunci s‑a folosit sângele animalelor, materie care prefigura Sfânta Euharistie?”. Răspundem: Sfânta Cuminecătură, fiind Însuși Hristos Domnul, a fost rânduită de Mântuitorul doar pentru a fi consumată cu pregătirea cuvenită, El specificând: „Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu rămâne întru Mine și Eu în el.” (Ioan 5, 65). Aşadar, Scumpul Trup și Sânge nu poate fi folosit în alt scop decât cel precizat de Însuși Domnul, dar la orice slujbă de sfințire credincioșii iau binecuvântări tot din rodul Sfintei Cruci și al morții celei de viață făcătoare a Domnului: „[...] Pentru că n‑ai binevoit a ne curăța numai prin sânge, ci prin sfântul untdelemn ai dat chipul Crucii Tale, spre a ne face turmă lui Hristos, preoție împărătească, neam sfânt, curățindu‑ne prin apă și sfințindu‑ne cu Duhul Cel Sfânt.7.Prin urmare, untdelemnul este o altă materie prin care Dumnezeu sfințește viața credincioșilor.8

Redăm o parte din rugăciunea de sfințire a untdelemnului: „Doamne, Dumnezeul nostru, […] trimite harul Preasfântului Tău Duh peste untdelemnul acesta, și îl sfințește, ca să fie spre sfințirea locului acestuia și a casei ce s‑a zidit pe el, și spre alungarea tuturor puterilor celor potrivnice și a bântuielilor diavolești.9. Iar formula pe care preotul o rostește atunci când face semnul sfintei cruci pe pereți este aceasta: „Se binecuvintează casa aceasta, prin ungerea cu acest untdelemn sfințit, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.10.

UNTDELEMNUL

Olea europaeaeste denumirea măslinului, care se mai numea și oliv. În Italia este cultivat pe arii extinse, iar în România untdelemnul a fost folosit mult mai puţin decât, de pildă, uleiul de jir, fructul fagului. Untdelemn‑ul denumește grăsimea obținută din rodul lemnului și al fructului unui anumit arbore, de pildă untdelemnul de jir, de nucă, de alune, de migdale, de măsline. Prin ulei (oleum), în schimb, se înțelegea grăsimea scoasă din semințele unor plante ierbacee sau a unor cereale. În biserica veche, slavonul miaslo (de unde s‑a născut și denumirea tainei Sfântului Maslu) denumea direct untdelemnul. Am amintit de acest produs deoarece are o istorie la fel de lungă ca și a omului și a fost folosit în ritualul celor mai alese jertfe pe care omul le putea aduce divinității, atât în politeism, cât și în monoteism.

CARE ESTE INTERPRETAREA ALEGORICĂ A ACESTUI GEST LITURGIC?

„Iar după junghiere (a mielului pascal)”, zice Sfântul Chiril al Alexandriei, „(Dumnezeu) poruncește să se ungă cu sângele lui stâlpii locuințelor și pragul, nevrând ca aceasta să însemne, după cât mi se pare mie, decât că, prin curatul și prețiosul sânge al lui Hristos asigurăm casa noastră pământească, adică trupul, alungând moartea din neascultare prin împărtășirea de viață. Căci împărtășirea de Hristos este viață și sfințenie. Și tulburând pe însuși nimicitorul îl alungăm foarte departe, prin ungere, pe demonul uneltirilor, omorând patimile ce provin din mișcările trupești. Iar prin «ușile» a ceea ce am numit adineauri casa noastră să înțelegi simțurile din noi, prin care se aduce în inimile tuturor calitatea lucrurilor și se varsă mulțimea nemăsurată a patimilor.”11

Așadar, împărtășirea cu sângele lui Hristos‑Viața, adică a Dumnezeului Om viu, față de sângele animalului mort din Legea Veche, care nu era consumat, aduce viață sufletului și trupului nostru. Și de aici se naște un alt înțeles duhovnicesc: „Ungerea simțurilor cu sângele lui Hristos (era prezentă această practică) le dă pe de o parte simțirea de jertfă sau de înfrânare ascetică de la primirea lucrurilor cu pofta, iar pe de alta viață curată, plină de profunzimea înțelegerii sensurilor lucrurilor ca provenind din Dumnezeu și fiind scăldate în lumina Lui.”12.

De dorit ar fi ca sfințirea pereților între care trăim să fie însoțită de o curățenie la fel de îngrijită a sufletului și a trupului, adică de o primire a Domnului și în trupul și în sufletul nostru prin spovedanie și împărtășire, pentru ca astfel simțurile prin care intră păcatele să nu mai fie porți de acces a lucrării demonice; dimpotrivă, să fie ferestre prin care harul Sfântului Duh intră în ființa noastră, care are vocația de ne împlini ca „potire ale Domnului”.

SFINȚIREA CASEI, A TRUPULUI, A SUFLETULUI. AFIEROSIREA DEPLINĂ A LUI DUMNEZEU

Concluzionăm citând un pasaj din același sfânt părinte al Bisericii, Chiril al Alexandriei, care afirmă că de la momentul pecetluirii vieții credinciosului, conștient fiind el de măreția chemării lui, se cade să‑şi ducă viaţa ca fiind deplin al lui Hristos: „Pe drept cuvânt ne cere Dumnezeu tuturor să‑I predăm toate și afirmă că trebuie să‑I închinăm Lui cele bărbătești. Căci o dată ce au pierit toți întâii născuți ai egiptenilor și s‑au mântuit în toată casa și a scăpat de nimicitorul pe Israel cel iubit, fiind uns cu sângele mielului ca chip al lui Hristos, care a murit pentru noi ca să desființeze moartea, cu dreptate cei mântuiți nu mai sunt ai lor, ci s‑au făcut proprii ai Celui ce S‑a primejduit pentru ei.”13

Note:

1. Pe lângă aceste întrebuințări, uleiul mai era folosit şi în consumul alimentar, la prepararea produselor cosmetice, singur și împreună cu alte mirodenii (Eccles. 9, 7‑8), apoi drept combustibil pentru lampă (Ieș. 25, 6) sau ca medicament (Is. 1, 6), ca principal produs de schimb în exporturi (3 Reg. 5) etc. Mayer Irwin Gruber, Oils, în Encyclopaedia Judaica, second edition, vol. 15, p. 394.
2. „[…] cu puterea, cu lucrarea și cu venirea Sfântului Tău Duh, ca să fie acesta: ungere de nestricăciune, armă dreptății, înnoire sufletului și trupului, izgonire a toată lucrarea diavolească, spre scăpare de toate răutățile celor ce se ung cu credință sau vor și gusta din el, spre slava Ta și a Unuia‑Născut Fiului Tău, și a Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh.”
3Liturghier, EIBMBOR, București, 1995, p. 51. „În toate împrejurările acestea, când este folosit, untdelemnul sfințit și ungerea cu el simbolizează harul lui Dumnezeu asupra omului care crede în El.” Preot prof. dr. Ene Braniște, Liturgica generală, EIBMBOR, București, 1993, p. 638.
4Liturghier, EIBMBOR, București, 2012, p. 200.
5. Așa cum este folosit la sfințirea casei, în Biserica Ortodoxă, uleiul nu era folosit în cultura iudaică. Mayer Irwin Gruber, Oils, în op. cit., pp. 394‑397.
6. „Moise a chemat sfatul bătrânilor fiilor lui Israel și le‑a zis: «Mergeți de luați pentru fiecare dintre voi câte un miel de familie și jertfiți Paștile. Apoi luați un mănunchi de isop și, muindu‑l în sângele de lângă ușă, stropiți cu sângele de lângă ușă pragul de sus și cei doi stâlpi ai ușii. […] Când va trece Domnul să‑i lovească pe egipteni și va vedea sângele pe pragurile de sus și pe cei doi stâlpi, va trece Domnul pe lângă ușă și nu va lăsa pe nimicitor [diavolul, după interpretarea patristică] să intre în casele voastre, ca să lovească.».” (Ieșirea 12, 21‑23). Verbul „a jertfi” este o trimitere clară la Jertfirea Domnului pe Golgota, fapt ce rezultă din folosirea lui de către sfântul Pavel în 1, Cor. 5, 7: „Paștele nostru, Hristos a fost jertfit.”. „Pentru unii Părinți, pragul și cei doi stâlpi ai ușii reprezintă limba și cele două buze sfințite prin pecetea ungerii baptismale.”. Avem aici, iată, o interpretare alegorică, LXX, 1, p. 222.
7Molitfelnicul cel Mare, Editura Credința Strămoșească, Iași, p. 202.
8. Să ne amintim că sfântul proroc Ilie, când a fost găzduit de văduva din Sarepta, a binecuvântat prin prezența sa înmulțirea apei, a untdelemnului și a făinei, toate trei materiile prefigurând Botezul, Maslul și Împărtășirea din Legea Harului. Septuaginta, vol. II, p. 509.
9Molitfelnicul cel Mare, Editura Credința Strămoșească, Iași, p. 432.
10Ibidem, p. 432.
11. Sfântul Chiril al Alexandriei, Glafire la Ieșire, în Scrieri, traducere din grecește, introducere și note de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, EIBMBOR, București, 1992, pp. 288‑289.
12. Nota 493 la Glafire la Ieșire, în Sfântul Chiril al Alexandriei, Scrieri. Traducere din grecește, introducere și note de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, EIBMBOR, București, 1992, p. 498.
13. Sfântul Chiril al Alexandriei, Glafire la Ieșire, pp. 296—297.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni