Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Biserica îl însoţeşte pe om, prin rugăciuni şi gesturi liturgice, încă de la naşterea lui şi binecuvântează intrarea lui în lume. În ziua a opta îi va da numele, apoi îl va boteza, îl va hrăni cu Trupul şi Sângele lui Hristos, îl va cununa, îl va întări în neputinţele sufleteşti şi trupeşti, iar când va fi pregătit să plece din lumea aceasta va alerga lângă el şi, cu rugăciuni şi cu cântări, va însoţi trupul lui la mormânt. Dar şi mort fiind nu-l va uita, ci va face rugăciuni până la sfârşitul veacurilor pentru odihna sufletului său. Cu adevărat Biserica îl îmbrăţişează pe om din momentul naşterii lui până la porţile cerului1.
Rânduiala la ziua întâi pentru femeia lăuză, îndată după naştere
În prima zi, îndată ce femeia naşte pruncul, moaşa, soţul acesteia sau cineva din familie aduce la biserică într-un vas apă curată pentru sfinţire2, iar preotul sfinţeşte apa cu care va fi binecuvântat pruncul şi casa. După rânduială, atât sfinţirea apei, cât şi rugăciunile din ziua întâi trebuie săvârşite în prima zi după naştere, acolo unde s-a născut pruncul. Dacă nu există posibilitatea de a se citi rugăciunile în prima zi, ele se vor citi cu primul prilej3, adică după ce mama şi copilul au revenit acasă de la maternitate.
Astfel, preotul citeşte trei rugăciuni pentru femeia lăuză, pentru iertarea păcatelor mamei şi pentru îndepărtarea tuturor răutăţilor şi pentru vindecare. În prima, se roagă pentru grabnica ei ridicare din patul naşterii, pentru iertarea păcatelor ei, pentru ocrotirea ei şi a pruncului de bântuiala duhurilor necurate şi pentru curăţirea mamei de întinăciunea trupească şi sufletească. În a doua rugăciune, preotul cere Domnului să-i miluiască pe mamă şi pe prunc, trimiţându-le îngeri luminaţi şi strălucitori, ferindu-i de toată fermecătura şi de asuprirea duhurilor rele. În a treia rugăciune continuă binecuvântarea mamei, iar aici este amintită şi binecuvântarea biblică a primei familii: „Creşteţi şi vă înmulţiţi, umpleţi pământul şi-l stăpâniţi” (Fac. 1, 28).
Dacă preotul face această molitfă acasă, stropeşte casa cu apă sfinţită, în chipul crucii, iar pruncul îl însemnează binecuvântându-l, la frunte, pentru minte; la gură, pentru cuvânt şi suflare; iar la inimă, în care avem noi vieţuirea, pentru putere, rostind cuvintele: „Mâinile Domnului te-au făcut şi te-au zidit”. Aceasta se face pentru ca să fie păzit pruncul până va primi Sfântul Botez4.
Rugăciunea la însemnarea pruncului, când i se pune numele, la opt zile după naştere
La opt zile după naştere, este chemat preotul acasă unde se află pruncul născut sau pruncul este adus în pronaosul bisericii5 şi se face rugăciunea de punere a numelui copilului. Preotul îl binecuvântează, făcându-i semnul crucii la frunte, pentru luminarea minţii şi a gândurilor; la gură, pentru sfinţirea cuvântului şi a suflării, şi la piept, pentru ferirea inimii de poftele şi patimile trupeşti; apoi îi citeşte rugăciunea pentru punerea numelui: „Doamne, Dumnezeul nostru, Ţie ne rugăm şi pe Tine Te chemăm, să se însemneze lumina feţei Tale peste robul Tău acesta (aici îi pune numele)şi să se însemneze Crucea Unuia-Născut Fiului Tău în inima şi în cugetul lui.”6.
Din motive practice, de cele mai multe ori această rânduială este unită cu cea din ziua întâi. Punerea numelui pruncului a opta zi după naştere este moştenită din Legea Veche, care orânduise această zi pentru curăţirea pruncilor de sex bărbătesc prin tăierea împrejur şi prin punerea numelui (Lev. 12, 3). Şi noi, creştinii, am păstrat-o pentru că Mântuitorul Însuşi a fost tăiat împrejur în a opta zi după naştere, când I s-a pus numele Iisus (Lc 2, 21)7.
Punerea numelui copilului are o importanţă deosebită, chiar dacă, în conştiinţa colectivă, numele cuiva este legat în special de momentul botezului. Profesorul Ioannis Foundoulis arată că în toate slujbele Bisericii, inclusiv la Botez, persoana este prezentată cu numele primit în a opta zi. În formula „Se botează robul lui Dumnezeu (N)”, intercalarea nu se face pentru a da numele celui care se botează, ci ca să se afle numele persoanei în cauză, care este deja cunoscută în lăcaşul sfânt ca având acel nume8. Astfel se întâmplă şi în timpul celorlalte slujbe, când spunem: „Se logodeşte sau se cunună robul lui Dumnezeu (N)” sau „Se împărtăşeşte robul lui Dumnezeu (N)” sau „Încă ne rugăm pentru odihna sufletului robului lui Dumnezeu (N)”. În toate aceste situaţii, persoana este pomenită cu numele primit în a opta zi.
Rânduiala îmbisericirii prunculuişi a curăţirii lăuzei, la 40 de zile după naştere
La 40 de zile, lăuza, luând pruncul, vine la biserică, unde i se fac rugăciunile de îmbisericire, adică se face început intrării în biserică. Această rânduială se săvârşeşte la 40 de zile, indiferent dacă pruncul este botezat sau nu9.
Acestea amintesc momentul când Maica Domnului, la împlinirea zilelor curăţirii, a adus dumnezeiescul Prunc la templu, unde a fost primit în braţe de dreptul Simeon, care L-a lăudat pe Dumnezeu că a văzut mântuirea aşteptată de Israel (Lc 2, 22-30). Preotul citeşte rugăciunile de curăţire, rugându-se întâi pentru mamă, ca Dumnezeu s-o învrednicească a intra din nou în sfântul locaş şi a se împărtăşi cu Sfintele Taine; se roagă apoi pentru prunc, pentru ca Dumnezeu să-l crească, sa-l binecuvânteze şi să-l sfinţească, învrednicindu-l, la vremea cuvenită, de luminarea botezului.
După terminarea rugăciunilor, citite în pronaosul bisericii, preotul, luând pruncul pe braţe, face cu el semnul sfintei cruci şi, intrând în naos, rosteşte cuvintele: „Se îmbisericeşte robul lui Dumnezeu (N) în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin", îl închină la icoanele împărăteşti şi la cele laterale, rostind troparele obişnuite; iar dacă este băiat şi este deja botezat, merge cu el şi în altar, închinându-l în cele patru părţi ale Sfintei Mese şi apoi în mijlocul bisericii, rostind de fiecare dată cuvintele de îmbisericire. Şi, încredinţându-l mamei, îi miruieşte pe amândoi.
Molitfa ce se face la femeia care a avortat copilul
Atunci când femeia a avortat copilul, cu voie sau fără de voie, de îndată trebuie să meargă la preotul ei duhovnic să se spovedească şi să-i citească rugăciunea rânduită pentru astfel de cazuri. În rugăciunea rostită de preot se spune: „...Însuţi şi pe roaba ta aceasta (N), care astăzi a căzut în păcatul uciderii cu voie sau fără de voie şi a lepădat pe cel zămislit într-însa..., vindecă-i durerile, sănătate şi putere trupului şi sufletului dăruieşte-i şi cu înger de lumină păzeşte-o de toată năvălirea nevăzuţilor vrăjmaşi...".
Note:
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team