Adaugat la: 1 Octombrie 2009 Ora: 15:14

Cuvântul Mitropolitului (octombrie 2009)

Tineri fiind, începem să deslușim sensul vieții, drumul pe care mergem și eventual să fim în stare să-l arătăm și altora. Iubirea este cea care vorbește tânărului, cu care el se identifică, pentru că este și ceea ce a învățat în sânul familiei, este primul gest pe care-l primim și pe care-l face omul venind pe lume, înspre părinți și dinspre părinți.

Este limbajul pe care-l înțelege tânărul (omul tânăr), este gestul cel mai prezent în viața pe care o începem în lume. De aceea vedem astăzi cât de vulnerabili sunt tinerii și noi oamenii în general tocmai în ceea ce privește iubirea. Aceasta se întâmplă dacă uităm pe Cel Ce este Izvorul iubirii – pe Dumnezeu Cel Unul în Treime, Care este, în însăși Ființa Lui și în trăirea Lui intratreimică și în relația Treimei Înseși cu Creația și omul – iubire. Fără a cunoaște pe Dumnezeu Însuși ca Iubire, ca dăruitor al iubirii – al cărei limbaj începem să-l descifrăm și să-l simțim, să-l intuim, încă din primele clipe în viața noastră – puterea iubirii noastre slăbește treptat, se deformează, rămâne la valențele limitate ale umanului ne-desăvârșit. Ori Dumnezeu ne-a dăruit libertatea tocmai spre desăvârșirea iubirii în noi, încă din această viață.

Iată ce caută omul din tinerețea lui, Iubirea desăvârșită! Și aceasta o găse ște la Cel care „oferă prin iubirea Lui, putere ființei (umane) deci și voinței libere să crească în putere” (cum spune Părintele Dumitru Stăniloae). Dar se poate oare fără aportul nostru? Tânărul care-l caută pe Hristos, acest dar și această putere le primește de la Cel desăvârșit în iubirea de oameni trăită până la capăt pe Cruce, în Mormânt și în Iad, și în Înviere mai apoi. Această iubire încercați voi tinerii și noi toți creștinii, să o primim de la Hristos, în Hristos, în Biserica Sa (Trupul Său) și să o trăim pe drumul vieții (primită în dar) în comuniune cu ceilalți. Să ne uităm o vreme pe noi, limitele noastre și să ne lăsăm purtați de iubirea lui Hristos pentru noi. Purtați de iubirea jertfelnică a lui Hristos, greu în aparență de purtat, găsim în urmele pe care ea le lasă în noi, adevărata Cale și pentru iubirea noastră. Îndrăzniți! Lăsați-vă purtați de iubirea lui Hristos.

La această aniversare (ce sunt, de fapt 10 ani?!) căutăm să vedem cât am putut găsi, trăi, răspândi în jurul nostru iubirea cu care Hristos ne-a iubit și ne iubește. Să ne ajute și să ne dăruiască Hristos curajul căutării (înfierii Lui) și creșterii împreună în iubirea Lui jertfelnică, care să inunde viața noastră oriunde ea ar fi trăită. Numai în iubire Îl cunoaștem pe Dumnezeu așa cum este și Îl putem propovădui lumii, ceea ce voi vă propuneți să faceți.

† Mitropolitul Iosif

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni