Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
SLUJBA LA IEŞIREA CU GREU A SUFLETULUI
Această rugăciune se face atunci când o persoană aflată în pragul morţii nu poate să-şi dea sufletul. Preotul se roagă pentru ca Dumnezeu să-i fie îndurător celui aflat pe patul suferinţei şi să-i dea iertarea păcatelor, cerând pentru acesta despărţirea sufletului de trup, sfârşit uşor şi grabnic, precum şi odihnă netulburată după moarte: „Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Atotţiitorule, Cel ce voieşti ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină; Care nu voieşti moartea păcătosului, ci să se întoarcă şi să fie viu, ne rugăm şi cu umilinţă cerem Ţie: sufletul robului Tău (N) dezleagă-l de toată legătura şi-l slobozeşte de tot blestemul, căci Tu eşti Cel ce dezlegi pe cei legaţi şi ridici pe cei căzuţi, nădejdea celor deznădăjduiţi. Porunceşte, dar, Stăpâne, să se dezlege în pace sufletul robului Tău şi să se odihnească în locaşurile cele veşnice cu toţi sfinţii Tăi, prin Unul-Născut Fiul Tău cu Care împreună bine eşti cuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de viaţă făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.
CITIREA „STÂLPILOR”
În zilele de până la înmormântare, preotul este chemat de familie, de obicei după-amiaza sau seara, pentru a săvârşi slujba „stâlpilor”. Această slujbă este o rugăciune scurtă pentru sufletul celui răposat, la care se adaugă citiri din Sfânta Evanghelie, texte alese care vorbesc despre moarte, înviere şi judecată.
ÎNMORMÂNTAREA
Când moare un creştin, se trage clopotul bisericii pentru a vesti celor din parohie că unul dintre dânşii s-a mutat la Domnul. Glasul clopotului, în acest caz, ne duce cu gândul la trâmbiţa cu care îngerul va vesti sfârşitul acestei lumi şi învierea morţilor pentru judecată (Mt 24, 31; Cor. 15, 52; 1 Tes. 4, 16).
Trupul celui decedat este spălat, în semn de curăţire, după pilda primilor creştini (FA 9, 37), şi îmbrăcat cu haine noi şi curate, închipuind veşmântul cel nou al nestricăciunii, cu care vom învia în ziua judecăţii (1 Cor. 15, 42-44). Trupul este apoi pus în sicriu şi aşezat cu faţa spre răsărit, ca la Sfântul Botez. Răsăritul este locul spre care privim atunci când ne rugăm lui Hristos, „Răsăritul cel de sus” şi „lumina cea adevărată”, şi tot de acolo va veni Mântuitorul la judecata viitoare (Mt 24, 27).
La capul celui adormit se aprind lumânări în sfeşnice, lumina fiind, pe de o parte, călăuză a sufletului în drumul către veşnicie şi risipind întunericul morţii, iar, pe de altă parte, simbolizându-L pe Hristos şi Evanghelia Sa, precum El Însuşi a zis: „Eu sunt lumina lumii; cel ce-Mi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea Lumina vieţii” (In 8,12). Lumânările simbolizează şi candelele aprinse sau lumina faptelor bune cu care creştinul îl va întâmpina pe Mirele Hristos la a doua Sa venire, asemenea fecioarelor înţelepte din Pilda celor zece fecioare (Mt 25, 1-13)1.
Slujba înmormântării cuprinde tropare, cântări specifice cultului funebru, citiri din Noul Testament (Apostolşi Evanghelie) şi se încheie cu rugăciunile de iertare pentru cel adormit pe care le rosteşte preotul sau arhiereul, dacă este prezent. Cuprinsul rugăciunilor poate fi diferit, în funcţie de vârsta persoanei decedate, de locul său în cadrul Bisericii sau în funcţie de timpul liturgic în care se săvârşeşte slujba. Astfel, avem rânduieli ale slujbei înmormântării adulţilor, a copiilor, a monahilor, a clericilor sau rânduiala înmormântării în Săptămâna Luminată.
POMENIREA CELOR ADORMIŢI
Conform învăţăturii creştine, viaţa omului nu se sfârşeşte cu moartea trupului, ci sufletul îşi continuă existenţa dincolo de hotarele vieţii pământeşti. De aceea, purtarea de grijă pentru sufletele celor adormiţi continuă şi după înmormântare prin slujbele de pomenire pe care Biserica le face, rugându-se pentru odihna şi iertarea păcatelor lor.
Slujba care se face pentru pomenire se numeşte parastas, cuvânt care provine din limba greacă (napacracig, ^) şi înseamnă înfăţişare înaintea cuiva, mijlocire2. Biserica Ortodoxă a stabilit o anumită rânduială pentru pomenirea morţilor, numită Slujba Parastasului, care se săvârşeşte la 3, 9, 40 de zile, apoi la 3, 6, 9, 12 luni şi apoi în fiecare an până la al şaptelea. Data săvârşirii acestora se calculează totdeauna de la moartea credinciosului. În principiu, este bine ca slujbele de pomenire a celor răposaţi să le săvârşim exact în ziua în care ele se împlinesc de la moartea celui pomenit. În situaţii speciale, atunci când eventuale probleme de familie ori sociale ne obligă să nu putem săvârşi pomenirea exact în ziua în care cade, este bine ca slujba respectivă să se facă înainte, şi nu după trecerea termenului.
Note:
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team