Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
E luna decembrie, postul Crăciunului va trece, iar pe mesele noastre vor apărea tot mai multe mâncăruri cu carne şi alte bunătăţi (nepregătim de sărbători, nu?). Gândindu-mă că de multe ori organismul nostru ripostează la această schimbare bruscă de meniu şi ştiind că una dintre cele mai bune opţiuni cu privire la alimentaţia sănătoasă este carnea de curcan, în continuare vă propun câteva reţete ce merg făcute pentru o masă festivă. Spor la treabă!
PIFTIE DE CURCAN
Ingrediente: 2 kg carne curcan (cu tot cu os şi piele, neapărat gâturi şi aripi), zarzavat de supă (3-4 morcovi, 1 ceapă, 1 rădăcină mică de ţelină), 1 lingură boabe de piper, 2 foi dafin, 2 căpăţâni de usturoi, sare. La nevoie, gelatină alimentară.
Mod de preparare: Se ia o oală de vreo 7 l, în care se pune carnea de curcan spălată şi curăţată de pene şi puf; se acoperă cu apă rece şi o lingură mare de sare (care va ajuta la coagularea spumei) şi se pune pe foc mic. Spuma care se formează trebuie îndepărtată până când nu mai apare. În acel moment putem adăuga legumele pentru supă, piperul şi foile de dafin. Totul se va lăsa la fiert până ce carnea va cădea de pe oase. Dacă morcovii sunt fierţi înainte de final, se vor scoate afară din oală. Se ia oala de pe foc, se acoperă şi se dă la rece până a doua zi, când supa se curăţă de grăsimea strânsă deasupra. Dacă piftia e tare, am reuşit! Dacă nu, vom avea nevoie de gelatină. Se pune din nou pe foc oala, până când devine totul lichid, după care se opreşte focul, se adaugă usturoiul pisat şi se aşteaptă vreo 15 minute să prindă gust; apoi supa se strecoară de vreo două ori, ca să rămână limpede şi curată, şi se potriveşte de sare. Carnea se desface de pe oase şi se rupe în bucăţele, iar pieliţele se îndepărtează. Acum pregătim bolurile: pe fund se ornează cu bucăţele de morcov (fiecare după imaginaţie), după care se pune carnea (împărţită în mod egal pentru toate vasele), iar apoi zeama. Se dau la rece până piftiile devin tari.
În cazul în care avem nevoie de gelatină, se vor folosi foi (a se vedea cantitatea de supă) care vor fi hidratate mai întâi în apă rece, iar apoi adăugate în zeama strecurată, amestecând până ce totul se omogenizează.
Piftia se serveşte rece, cu lămâie sau cremă de hrean, după preferinţe.
FRIPTURĂ DE CURCAN CU LĂMÂIE ŞI MUŞTAR
Ingrediente: 1 kg piept de curcan, zeama de la două lămâi mari, 100 ml ulei de măsline, 2 linguri (55 g) muştar franţuzesc (cu boabe), 2 linguriţe rase cimbru, 2 linguriţe rase busuioc, 6 căţei usturoi, 150 ml vin alb, sare, piper.
Mod de preparare: Încingeţi cuptorul la 200 grade Celsius. Spălaţi pieptul de curcan şi curăţaţi-l de orice grăsime şi de pieliţa în exces. Crestaţi-l din loc în loc cu un cuţit, frecaţi-l cu un pic de sare şi piper şi puneţi-l într-un vas pentru cuptor, potrivit ca dimensiune. Într-un bol, amestecaţi muştarul cu boabe cu uleiul de măsline şi usturoiul pisat. Omogenizaţi. Adăugaţi cimbrul şi busuiocul, sucul de lămâie şi vinul. Amestecaţi bine şi turnaţi sosul peste curcan. Băgaţi vasul în cuptor, acoperit cu o folie de aluminiu, şi lăsaţi 25 de minute. Daţi apoi focul mai mic, la 180 grade Celsius, lăsaţi încă 25 de minute, după care scoateţi folia pentru a se rumeni curcanul un pic. Lăsaţi-l încă 15-20 de minute. Scoateţi friptura din cuptor şi lăsaţi-o să „se odihnească” vreo 15 minute înainte de a o servi. Sosul rămas îl puneţi într-o sosieră şi-l serviţi alături de friptură.
Friptura de curcan se taie felii şi se serveşte cu o garnitură de piure de cartofi sau cu legume sotate.
TIRAMISU
Ingrediente: 500 g mascarpone (sau, mai light: 250 g mascarpone cu 250 g brânză fină slabă – ricotta, de exemplu), 5 ouă, 5 linguri zahăr, esenţă vanilie, esenţă rom, un păhărel de rom, cafea neagră rece si neîndulcită, 1 pachet piscoturi, cacao praf (neagră si amară), un vârf de sare.
Mod de preparare: Se pregătesc cca 2 căni mari de cafea neagră care se dă la răcit. Ouăle se separă în două vase. Albusurile se bat spumă tare cu un vârf de sare. Gălbenusurile se freacă împreună cu zahărul, brânza si vanilia până totul devine omogen, fără să se mai simtă cristalele de zahăr (problema e eliminată dacă se folo- seste zahăr pudră). Crema de gălbenusuri si albusurile spumă se amestecă încet, prin miscări circulare, de jos în sus, astfel încât crema să rămână aerată. Într-un vas adânc se pune cafeaua rece amestecată cu esenţa de rom si romul, iar pacheţelele de pișcoturi se desfac. Se ia o tavă de plăcinte (cu margini înalte) si se începe asezarea tiramisu-ului: se pune un strat de pișcoturi înmuiate în cafea (se afundă piscotul tot, doar pentru o secundă, nu mai mult, ca să nu devină terci) urmat de jumătate din crema care se întinde peste tot. Operaţiunea se repetă încă o dată (ar fi bine ca al doilea strat de piscoturi să fie asezat perpendicular faţă de primul, astfel ca bucata de prăjitură pusă în farfurie să stea fermă), după care se încheie cu un praf de cacao peste toată prăjitura.
Se poate servi după ce a stat la frigider cel puţin 2-3 ore.
Dacă vrem o variantă de TIRAMISU pentru COPII, putem face următoarele modificări: în loc de cafea pentru înmuiat piscoturile vom folosi un suc de fructe acrisor; iar în crema de ouă se pot adăuga bucăţele de fructe, proaspete sau din compot. Se elimină praful de cacao de deasupra, dar în loc se poate folosi niste ciocolată rasă, moţuri de friscă sau chiar fructe (după dorinţa celor mici). Imaginaţi-vă, de exemplu, montarea prăjiturii în niste boluri transparente, folosind suc de căpsuni si bucăţele din acelasi fruct. Copiii dumneavoastră ar fi mai mult decât încântaţi!
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team