Adaugat la: 9 Noiembrie 2011 Ora: 15:14

SĂRBĂTOARE DE SUFLET ÎN ESTUL ELVEȚIEI, HRAM 2011

Aleasă patroană a parohiei din estul Elveţiei, Sfânta Parascheva a fost prăznuită şi‑n acest an de către credincioşii acestei parohii, la data de 9 octombrie 2011, în oraşul elveţian Chur (Coira). 

SĂRBĂTOARE DE SUFLET ÎN ESTUL ELVEȚIEI, HRAM 2011

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către părintele paroh Alexandru Nan în biserica Sfântul Lucian (St. Luzi Kirche) din oraşul Chur, ajutat de către ipodiaconii Georgi Beschiaschwili şi Bogdan Mereu. La momentul potrivit, toţi copiii parohiei, dar şi credincioşi adulţi, în urma unei pregătiri necesare, s‑au împărtăşit cu Sfintele Taine. Înainte de Sfânta Liturghie a fost citit şi acatistul Sfintei protectoare.

La sfârşitul slujbei, credincioşii au avut posibilitatea să se închine veşmântului Sfintei Parascheva, primit ca dar din partea Mitropoliei Moldovei în vara acestui an (a se vedea articolul Dar duhovnicesc pentru estul Elveţiei, publicat la data de 23 august 2011 în ziarul Lumina). De asemenea, fiecare credincios a primit câte un exemplar din acatistul Sfintei Parascheva, pentru a putea cere în tot decursul anului ajutorul sfintei ocrotitoare a parohiei.

În cuvântul său de învăţătură, părintele paroh Alexandru Nan a vorbit despre drama femeii din Nain, relatată în Sfânta Evanghelie, oglindită prin trei cuvinte: tânăr, mort şi mama văduvă. Mântuitorului Hristos i s‑a făcut milă de ea şi i‑a înviat fiul. Părintele Alexandru a subliniat şi existenţa unei alte morţi, a celei spirituale, care este mult mai gravă decât cea trupească, deşi oamenii sunt îngroziţi mai ales de ultima. Preotul paroh i‑a îndemnat apoi pe toţi cei prezenţi, tineri şi mai puţini tineri, să‑L lase pe Hristos să se atingă de patul minţii şi al inimii lor, pentru a fi mereu vii din punct de vedere duhovnicesc. În final, părintele paroh a dat exemplul Sfintei Parascheva, care n‑a avut nevoie să ajungă la bătrâneţe pentru a înţelege că urmarea lui Hristos şi asumarea Crucii duc la mântuirea sufletului, lucrul cel nemuritor, de care vorbeşte şi troparul sfintei. Părintele Alexandru a rezumat apoi în limba germană, pentru credincioşii ortodocşi de altă limbă, prezenţi la praznic, dar şi pentru prietenii elveţieni ai parohiei, învăţăturile extrase din Evanghelia zilei şi din viaţa sfintei. 

La hramul parohiei din acest an a fost prezentă şi doamna Anca Elena Opriş, noul ambasador al României în Elveţia, care săptămâna trecută şi‑a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui Elveţiei. Doamna Opriş a adresat un cuvânt de salut comunităţii, încredinţându‑i pe toţi românii prezenţi de întregul sprijin al Domniei Sale şi şi‑a exprimat convingerea unei foarte bune colaborări cu comunitatea ortodoxă română din estul Elveţiei. 

După slujbă, toţi cei prezenţi au luat parte la o agapă cu gustări tradiţionale româneşti, pregătite cu multă dragoste de către gospodinele parohiei.

Pr. paroh Alexandru Nan
 

SĂRBĂTOARE DE SUFLET ÎN ESTUL ELVEȚIEI, HRAM 2011

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni