Adaugat la: 18 Septembrie 2011 Ora: 15:14

SEMINARUL DE VARĂ „SF. GRIGORIE PALAMA” 7 IULIE – 2 AUGUST 2011

În perioada 7 iulie – 2 august a acestui an am iniţiat în parohia noastră un proiect pentru copii şi adulţi, proiect pe care l‑am gândit ca pe un seminar de vară.

SEMINARUL DE VARĂ  „SF. GRIGORIE PALAMA” 7 IULIE – 2 AUGUST 2011

Întâlnirile seminarului au debutat joi, 7 iulie, pe o durată de câte două ore jumătate şi au continuat pe întreg parcursul lunii iulie în fiecare zi de marţi între orele 17.00 şi 20.00 pentru secţiunea copii, iar pentru credincioşii parohiei duminica după Sfânta Liturghie, cu predilecţie în duminica praznicului de vară, pomenirea Sfântului şi Slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul.

Seminarul a fost gândit ca o continuare a Şcolii parohiale şi a întâlnirilor duhovniceşti şi astfel  zilele seminarului au cuprins ore de studiu ale cântărilor Sfintei Liturghii, pregătirea avansată a  concertului de Crăciun, timp de joacă în aer liber  sau vizite ale unor locuri deosebite din Girona şi împrejurimi.

Copiii participanţi, nu foarte mulţi la număr (uneori  6 sau 3), alături de preoteasa Camelia Solomon – iniţiatoarea şi organizatoarea Seminarului, împreună cu părintele paroh Mihai Solomon şi colaboratoarea permanentă, doamna Diana Georgiana Cucu – s‑au bucurat din plin de oportunitatea de a fi iarăşi împreună, să vorbească şi să gândească româneşte, să aprofundeze cântările Sfintei Liturghii pe care  duminică de duminică le ascultă, să descopere oraşele Girona şi Besalu şi minunatele grădini botanice de la Cap Roig.

Pe parcursul acestui Seminar, Biserica parohială a devenit baza de organizare şi desfăşurare a activităţilor principale, parcul de joacă din spatele bisericii locul de petrecut timpul liber, iar Girona, Besalu şi Cap Roig au fost gazde pe rând în săptămânile Seminarului.

Girona şi Besalu i‑au primit pe participanţi cu braţele deschise, cu tipicul arhitecturii romanice pentru această zonă, cu melancolia străzilor vechi medievale, cu aromă de îngheţată şi mulţimea turiştilor în trecere, cu soare, dar şi ploaie torenţială, atipic pentru luna iulie în Catalunia.

La Cap Roig, copiii au descoperit frumuseţea naturii prin vegetaţia mediteraneană şi multitudinea celor 500 de specii de plante din toată lumea, cuprinse în cele 22 de grădini botanice fondate la 1927 de familia aristocratică formată din englezoaica Dorothy Webster şi colonelul rus Nicolai Woevodsky, ea decoratoare, pasionată de arheologie şi grădinărit, el pasionat de desen şi arhitectură. Amândoi au creat aici la Cap Roig un spaţiu unic pentru Costa Brava, spaţiu de care an de an se bucură fiecare turist şi nu numai.

Credem că aceste zile ale Seminarului au fost premergătoare activităţilor viitoare, cu dorinţa de a consolida şi dezvolta ideile ce vor apărea pe parcurs.

Atunci când ideea seminarului a încolţit, cu predilecţie ne‑am gândit la copiii parohiei, la faptul că mulţi dintre ei rămân în casă pe perioada vacanţei de vară, părinţii fiind ocupaţi cu munca lor nu foarte uşoară aici, departe de ţară, ne‑am dorit să fie împreună, să se cunoască puţin mai bine,  căci cele mai frumoase şi trainice prietenii se leagă doar în Biserica lui Hristos.

Nădăjduim că anul viitor vom avea mai mulţi participanţi, chiar dacă majoritatea copiilor pleacă în România în vacanţa mare şi, aşa cum scriam undeva mai sus, ideile se vor îmbogăţi şi vom putea da curs unor alte zile minunate de seminar.

Mulţumim tuturor celor care s‑au învrednicit să participe – Andreea, Lorena, Andrei, Georgiana, Iustin, Mădălina, Andreea, Dennis Elisei, Bianca, Emma Maria, Gabriela, Maria şi Luca –, părinţilor care i‑au adus pe copii, doamnei Diana Georgiana Cucu care a fost lângă noi pe tot parcursul desfăşurării Seminarului de vară, ajutând şi susţinând buna organizare a întâlnirilor din fiecare săptămână.

Bucuria în Hristos să ne umple inimile şi să ne revedem cu bine în Seminarul verii 2012.

 Preoteasa Camelia

SEMINARUL DE VARĂ „SF. GRIGORIE PALAMA” 7 IULIE – 2 AUGUST 2011

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni