Adaugat la: 1 Decembrie 2008 Ora: 15:14

Hramul parohiei “Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul” - Coslada (Spania), 2008

În fiecare an, la 9 noiembrie, credincioşii parohiei ortodoxe române din Coslada (Madrid) – Spania îşi cinstesc ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Nectarie, mare făcător de minuni, cunoscut şi iubit de ortodocşii din întreaga lume.

Hramul parohiei “Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul” - Coslada (Spania), 2008

Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea ÎPS Iosif, de un an şi jumătate se slujeşte Sfânta Liturghie în această comunitate, în comuniune şi pace, încercând cu toţii să ne bucurăm de darul acesta, de harul ce ni s-a dat personal ca preot prin punerea mâinilor, ca şansă a oricărei activităţi în misiunea sfântă şi sfinţitoare.

Ascultarea de Dumnezeu în Sfânta Sa Biserică este temelia nezdruncinată a purtării crucilor fiecăruia şi ale celor mulţi care fac parte din viaţa noastră aşa cum este, dar care trebuie convertită, cum frumos spunea părintele Teofil Părăian, la ceea ce trebuie să fie, după voia Marelui Arhiereu, Hristos Domnul, şi nu după “rânduielile” lumii în care trăim.

Am aflat aici, departe de ţară, înstrăinaţi de locurile noastre dragi, faptul că solidaritatea, comuniunea în cele sfinte nu este o simplă vorbă, ci este însăşi existenţa noastră ca biserică vie care este Trupul tainic al Domnului, din care niciun mădular nu este exclus. Iar comuniunea în înţelesul ei adevărat se constituie prin libertate asumată şi dăruire necondiţionată, aşa cum rostim la aproape toate slujbele: “pe noi înşine şi unii pe alţii şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm”.

Aşa cum Sfântul Nectarie ne-a inspirat, am gândit ca sărbătoarea hramului din acest an să nu fie doar Sf. Liturghie şi o agapă, ci să încercăm să o “prefaţăm”, să o pregătim, să o anunţam cumva printr-o serie de activităţi liturgice, duhovniceşti, culturale şi sociale, evident în comun acord cu posibilităţile parohiei noastre:

 

19 octombrie – 2 noiembrie a.c.:

√ Campanie donare de sânge: „Dă o şansă vieţii!” – sensibilizarea şi implicarea credincioşilor;

19 octombrie a.c. (Duminică):

√ orele 1800    - Taina Sfântului Maslu; Agheasma;

- cateheză: „Sfântul Nectarie – icoană a lui Hristos în vremurile din urmă!

26 octombrie a.c. (Duminică):

√ orele 1800 – Seară duhovnicească:

                        - Paraclisul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul;

                        - Vizionarea unui scurt metraj: „Pe urmele Sf. Nectarie, în Eghina!

                        - Vizionarea filmului „Ostrov”;

                        - Lansarea noului format al site-ului parohial: www.sfnectariecoslada.ro;

2 noiembrie a.c. (Duminică):

√ orele 1700 – 1900 - Seară duhovnicească:

                        - Conferinţa: „Să mărturisim Ortodoxia, gândind şi trăind frumos!”;

                        - Locul de desfăşurare: Sala Teatrului „La Jaramilla” - Coslada;

                        - Invitat: părintele Teofil Părăian, mănăstirea Brâncoveanu -  Sâmbăta de Sus;

2 – 16 noiembrie a.c.:

            √ Expoziţie de fotografie:

                        „Coslada - Ortodoxia românească în imagini”;

8 noiembrie a.c. (Sâmbătă):

√ orele 1900    -  Vecernie şi litie;

                                   -  Sfinţirea celor 37 de icoane ale sfinţilor mai importanţi;

9 noiembrie a.c. (Duminică):

√ orele 900      – Utrenia şi Sfânta Liturghie;

 √ orele 1300   - Agapă.

 

Un impact cu totul special l-a avut vizita părintelui Teofil, duhovnicul mănăstirii Brâncoveanu, însoţit de părintele stareţ Ilarion Urs, care a slujit în biserica noastră şi s-a adresat de fiecare dată cu un cuvânt de folos, venit nu din cărţi, ci din experienţa personală, ca rod al rugăciunii, ştiut fiind, din mărturia Părinţilor Bisericii, că teolog este cel care se roagă şi, doar cel care se roagă, este teolog! Va rămâne acest moment de neuitat în istoria recentă a acestei comunităţi şi îl vom purta în suflete ca pe un odor de mare preţ.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost un binecuvântat moment duhovnicesc, la care s-au adăugat, pe lângă numărul impresionant de credincioşi, părintele Mihai Solomon, paroh al parohiei “Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din Girona (Spania), un distins preot al Eparhiei noastre, care a rostit şi un emoţionant şi profund cuvânt de învăţătură, precum şi părintele Florin Voinea, paroh al parohiei “Acoperământul Maicii Domnului” din Toledo (Spania).

În absenţa chiriarhului locului, aflat în misiune într-o altă zonă misionară a Spaniei, Sfânta Liturghie a fost “prezidată” de ierarhul nostru iubit şi neobosit în binecuvântările pe care ni le oferă zilnic, Sf. Nectarie, duhovnicul şi sfătuitorul tainic al inimilor noastre.

Tuturor celor care s-au implicat şi au oferit sprijin pentru ca programul propus să se desfăşoare fără sincope nedorite, ctitorilor, ajutătorilor, miluitorilor, binefăcătorilor, închinătorilor le adresez un cuvânt de gratitudine, Dumnezeu drăguţul “să le îndrepteze totdeauna paşii spre tot lucrul bun” şi “acelaşi Duh să lucreze împreună cu noi în toate zilele vieţii noastre”.

Acum, când la mijlocul lunii noiembrie intrăm în Postul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, când începe perioada pregătirii noastre pentru primirea Fiului lui Dumnezeu, ca să se nască în noi, să crească şi cu noi şi să ne mântuiască pe fiecare din păcat şi să ne readucă la viaţa cea adevărată şi bine-plăcută, noi, credincioşii parohiei din Coslada dorim tuturor creştinilor ortodocşi de pretutindeni post uşor şi binecuvântat, plin de roade duhovniceşti!

 

Paroh, pr. iconom stavrofor George CIMPOCA

Hramul parohiei “Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul” - Coslada (Spania), 2008

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni