Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 29 Martie 2023 Ora: 15:14

Mănăstirea Godoncourt – un reper misionar ortodox major în Europa

Mănăstirea Godoncourt – un reper misionar ortodox major în Europa este un proiect de mare amploare desfășurat cu sprijinul financiar semnificativ al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și coordonat de Asociația Cultuală „Nașterea Maicii Domnului”, Mănăstirea Godoncourt din Franța.

Acest proiect s-a desfășurat pe parcursul anului 2023, fiind finalizat în decembrie și vizează în principal reabilitarea clădirilor Mănăstirii și a Paraclisului acesteia.

Etapele principale ale proiectului finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni includ lucrări de modernizare și reabilitare a Bisericii Mănăstirii Godoncourt și a paraclisului acesteia. Această etapă a proiectului reprezintă un moment deosebit de semnificativ și reprezintă un pas important în direcția consolidării și reabilitării clădirilor noastre, care sunt considerate parte integrantă a patrimoniului cultural și spiritual al comunității noastre, și care vor fi restaurate cu grijă pentru a le aduce la viață și pentru a le prezerva autenticitatea și valoarea pentru generațiile viitoare.

Asociația noastră cofinanțează mai multe acțiuni, printre care se numără:

  1. Organizarea a 6 conferințe susținute de Maica Doroteea în Parohii, cu teme precum „De la bunica la mama, apoi la fiica”, „Monahismul și lumea”, „Maica și Mama”.
  2. Realizarea unei expoziții documentare itinerante (România-Franța) ce prezintă documente de arhivă și fotografii cu tema „Chipul țăranului român," vernisată la Arhivele Naționale Bistrița și la Mănăstirea Godoncourt.
  3. Participarea la programul MemoCult – Cinste eroilor neamului românesc, prin onorarea memoriei soldaților romani  căzuți în Franța în primul război mondial și facilitarea întâlnirii românilor din diaspora pentru parastasul eroilor românide la Cimitirul Soultzmatt.
  4. Organizarea unei mese rotunde cu tema „Vorbim românește în Diaspora," eveniment ce se desfășoară cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române
  5. Evenimente la Mânăstire: expoziții de pictura, muzica psaltica, găzduirea mai multor studente Erasmus, Sărbătorirea Zilei Naționale (printr-un concert de colinde organizat împreuna cu Schola Cantorum Byzantion).

Prin intermediul acestui proiect, reabilitarea mănăstirii și a paraclisului reprezintă o inițiativă menită să servească românilor care vin aici cu intenția de a organiza întâlniri cu scopul de a promova cultura românească. Astfel, asociatia noastră îsi propune sa devina cel mai important reper ortodox în Europa Occidentala. Avem în vedere organizarea activitaților cultural-artistice, misionare și religioase, care reprezintă o prioritate a asociației noastre.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni