Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
„De ce am prea multe sentimente de vinovăție?”
Răspuns: Sentimentul de vinovăție este unul natural și normal. El poate deveni patologic atunci când dispare total sau când e prezent oricând și oriunde. Uneori apar gânduri de vinovăție pentru lucruri minore, dar de fapt este vorba de deplasarea atenției de la lucrul principal, inconștient, la un alt lucru folosit ca totem. Ca și alte sentimente care sunt considerate negative, sentimentul de vinovăție este de multe ori ignorat sau înlăturat activ, nefiind acceptat. Întrucât nu este acceptat la nivel conștient, sentimentul de vinovăție trece în subconștient, de unde se poate manifesta independent de voința omului, pierzând legătura cu fapta care l‑a determinat. În acest caz devine mult mai greu de înțeles de unde vine el, ceea ce sporește durerea persoanei în cauză.
Sentimentul de vinovăție are astfel rolul unei dureri pe plan sufletesc. Așa cum durerea ne spune că ceva în corp nu este în ordine, tot la fel și sentimentul de vinovăție ne avertizează că în sufletul nostru ceva nu funcționează bine. Și precum durerea este destul de nespecifică, ea putând fi semnul unei febre musculare, dar și al unui cancer, la fel și sentimentul de vinovăție poate dezvălui suferințe sufletești mai mici sau mai mari. De aceea, sentimentul de vinovăție este de fapt o caracteristică a sănătății sufletești și un indicator al calității relațiilor cu ceilalți oameni. El este de fapt combustibil pentru pocăință, pentru schimbarea modului de a gândi și a simți și pentru refacerea sau îmbunătățirea relațiilor cu ceilalți oameni.
Astfel, prea multă vinovăție se naște pentru a recunoaște cu adevărat gravitatea unei fapte cunoscute sau uitate și pentru a ne impulsiona spre schimbarea modului de gândi și a simți în scopul dobândirii păcii lăuntrice.
Ieromonah Athanasie Ulea (medic psihiatru)
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team