Adaugat la: 1 Martie 2010 Ora: 15:14

Hramul Parohiei « Sfinţii Trei Ierarhi » de la Romainville (Paris)

În duminica fiului risipitor, la 31 Ianuarie 2010, la mai puţin de doi ani de la înfiinţare, parohia « Sfinţii Trei Ierarhi » din Romainville, în nord-estul Parisului, s-a îmbrăcat din nou în haine de sărbătoare cu ocazia prăznuirii sfinţilor ocrotitori ai parohiei, Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur.

 

În mijlocul nostru s-a aflat Înalt prea Sfinţitul Mitropolit Iosif, care a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu părintele paroh Mircea Filip, cu părintele Constantin Târziu de la Catedrala Mitropolitană « Sfinţii Arhangheli » şi părintele Răzvan Ionescu de la parohia « Sfânta Parascheva-Sfânta Genoveva », precum şi părintele Ioan Mera de la parohia « Sfântul Ioan Botezătorul » de la Lille. Diaconi slujitori au fost arhidiaconul Iosif Vlad de la Catedrala Mitropolitană şi ierodiaconul Arsenie.

Toţi cei prezenţi la Sfânta Liturghie s-au bucurat de un frumos cuvânt de învăţătură din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, care a vorbit despre viaţa exemplară a celor trei sfinţi ierarhi ai bisericii ortodoxe, despre pilda fiului risipitor, a fratelui care refuză să ierte şi a tatălui milostiv precum şi despre păcatele în care trăiesc oamenii societăţii de astăzi şi despre cum trebuie să ne ferim de acestea.

Înainte de împărtăşanie, aşa cum îi este obiceiul, părintele nostru mitropolit a adresat un cuvânt copiilor, care ca în fiecare duminică au venit numeroşi în faţa sfântului potir pentru a primi Trupul şi Sângele Domnului, după care s-au retras pentru a participa la cateheza duminicală a copiilor pregătită de doamna preoteasă, ajutată de doamnele din parohie. Tema orei de cateheză a fost « Din viaţa Sfinţilor Trei Ierarhi », despre care copiii au învăţat prin intermediul unui material ludico-educativ pregătit special pentru această ocazie. Organizarea pe trei grupe : « Sfântul Vasile », « Sfântul Grigore » şi « Sfântul Ioan », jocurile cu teme istorico-geografice, scurtele probleme de matematică, lecturile alese au stârnit copiilor un viu interes şi le-au permis să afle datele esenţiale din biografia şi activitatea sfinţilor trei ierarhi. Cineva a spus că « parcă am fi în Tabăra Tismana-Neamţ », mai ales că am avut bucuria de a avea printre noi ca oaspeţi cinci dintre animatorii Taberei de vară de Tradiţie şi Spiritualitate organizată anual de Mitropolia noastră.

După slujbă Părintele Mitropolit i-a miruit pe toţi crendincioşii prezenţi în timp ce corul parohiei cânta tradiţionalele pricesne româneşti, iar gospdinele parohiei aşezau pe mese bucatele pregătite cu multă dragoste pentru agapa frăţească oferită în cinstea sfinţilor trei ierarhi. Înaltpreasfinţia Sa a felicitat pe credincioşi şi pentru frumoasele costume populare româneşti din mai multe zone ale ţării, un specific al parohiei de la Romainville, pe care credincioşii le poartă cu multă bucurie chiar şi în duminicile de rând de peste an.

Îi mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, preoţilor şi diaconilor slujitori şi tuturor celor care ne-au făcut bucuria de a fi alături de noi în această frumoasă zi de iarnă, cu puţine grade Celsius dar cu soare şi multă căldură în suflete şi îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne dea tuturor sănătate şi spor în toate ca să ne putem întâlni din nou şi la anul !

Părintele paroh Mircea FILIP

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni