Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
SFINTELE TAINE1 (lat. sacramentum,gr. y.varfpiov - mistirion, slv. tainstve= ascuns, tainic, lucru neînţeles) sunt slujbe bisericesti prin mijlocirea cărora ni se împărtășește, în chip special, nevăzut si prin anumite rituri (forme) văzute harul lui Dumnezeu, în momentele cele mai de seamă si în anumite împrejurări ale vieţii noastre. Sfintele Taine sunt, pentru Dionisie Areopagitul, mijloace sensibile ale harului divin, care dau credincioșilor puterea spirituală. Primite cu credinţă, prin ele coboară în om harul Sfântului Duh. Întemeiate de Iisus Hristos si săvârșite de arhiereu si de preot, Sfintele Taine au o destinaţie individuală, adică se aplică numai unei (unor) persoane, care sunt subiecţii (primitorii) tainei respective.
Sfintele Taine sunt forme de expresie ale funcţiei sfinţitoare a cultului ortodox, adică mijloace de împărtăsire a harului divin, de sfinţire a vieţii credincioșilor si de mântuire a lor. Sfintele Taine sunt în număr de șapte, după numărul darurilor Sfântului Duh: Botezul, Ungerea cu Sfântul Mir, Pocăinţa (Spovedania, Mărturisirea), Împărtăsirea (Sfânta Euharistie), Nunta (Căsătoria), Preoţia (Hirotonia), Maslul (Eleoungerea). Timpul săvârsirii lor nu este fix, ci este determinat de nevoile, de cerinţele credincioșilor. Locul săvârsirii este biserica, locasul sfinţit, unde trebuie săvârșită, ca orice slujbă sfântă, și slujba Sfintelor Taine. Excepţie face doar Taina Sfântului Maslu, care, prin natura ei, trebuie făcută la căpătâiul celui suferind, adică în case ori în spitale.
Biserica Ortodoxă acordă Tainelor un loc de mare importanţă în iconomia mântuirii, ca mijloace prin care se înfăptuiește unirea oamenilor cu Hristos. La baza Tainelor – scrie Părintele Stăniloae2 – stă încrederea în putinţa lucrării Duhului dumnezeiesc al lui Hristos printr-un om asupra altui om, prin mijlocirea trupurilor si a materiei dintre ele, în ambianţa Bisericii, ca trup tainic al lui Hristos.
Note:
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team