Adaugat la: 5 Martie 2014 Ora: 15:14

Liturghia (2)

PROSCOMIDIA este partea pregătitoa­re a Sfintei Liturghii, când preotul aduce da­rurile (pâine şi vin) pe jertfelnic (masa din proscomidiar) şi din cele cinci prescuri (pâi­nea) scoate părticele: din prima prescură scoa­te o părticică din mijloc („Agneţul”, adică „Mielul lui Dumnezeu”) pentru Iisus Hristos; din celelalte patru prescuri scoate părticele pentru: Maica Domnului, apoi pentru sfinţi, pentru conducătorii Bisericii, pentru ctitori, pentru vii şi pentru morţi; acestea se aşază pe Sfântul Disc, într-o ordine ritualică, iar vinul se toarnă în Sfântul Potir. Toate obiec­tele folosite de preot la proscomidiar au sim­bolismul lor: disculreprezintă iesleaîn care S-a născut Iisus, dar şi mormântulîn care a fost pus; procoveţelesau bucăţile de stofăcu care se acoperă discul şi potirul în care a fost pus vinul reprezintă scutecelecu care a fost înfăşat Pruncul, dar şi giulgiurilecu care Hristos a fost pus în mormânt. Proscomidia se face în taină, cu uşile altarului închise, iar preotul rosteşte texte din prorocii care au vestit venirea lui Hristos, în timp ce la strană se cântă „laudele” şi „doxologia”, preamărindu-Se Dumnezeu.

LITURGHIA CATEHUMENILOR sau A CELOR CHEMAŢI este partea a doua a slujbei Sfintei Liturghii, la care participau şi cei ce se pregăteau să primească Botezul (în primele veacuri creştine); de aceea, în prima parte a slujbei este cuprinsă numai activitatea de propovăduire a lui Iisus, al cărei început este reprezentat prin ieşirea preotului cu Evanghelia (Vohodul Mic), după care se ci­teşte Apostolul şi apoi un fragment din Sfânta Evanghelie, urmat de predică; această parte a slujbei liturgice se încheie cu cuvintele preo­tului: „Cei chemaţi ieşiţi... Domnului să ne ru­găm" după care, în vechime, catehumenii pă­răseau biserica. Astăzi această restricţie nu se mai practică, deoarece în comunitatea creşti­nă Botezul se dă, în general, la puţin timp după naşterea pruncului.

LITURGHIA CREDINCIOŞILOR este cea mai importantă, fiindcă acum este punc­tul culminant al slujbei, când, prin rugăciuni­le preotului şi ale credincioşilor, Mântuitorul este prezent în Sfânta Jertfă ce se săvârşeşte pe Sfânta Masă din altar, unde pâinea şi vinul, aşezate aici după Vohodul Mare, se transfor­mă în Trupul şi Sângele Domnului, pe care credincioşii le vor primi la Sfânta Împărtăşanie. La baza Sfintei Liturghii stă Sfânta Jertfă, fără de care nu poate fi sfinţire, după cum Mântuitorul Însuşi Se roagă: „Părinte... Sfinţeşte-ipe ei întru adevărul Tău... Pentru ei Eu Mă sfinţesc pe Mine Însumi, ca şi ei să fie sfin­ţiţi întru adevăr” (In 17, 1; 17, 17 şi 17, 19).

LITURGHIA DARURILOR MAI ÎNAINTE SFINŢITE. În Biserica Ortodoxă se săvârşeşte, în timpul Postului Mare, în anu­mite zile (miercurea şi vinerea), o liturghie mai prescurtată, numită Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite (Asnovpjla rwv nponjiaa^lvuv Swpwv - leitourghia tonproighi- asmenon doron = Liturghia Darurilor mai îna­inte sfinţite), iar în slavonă prejdeosfeştenie.Este o combinaţie între slujba Vecerniei şi cea a Liturghiei, deoarece în timpul săvârşirii ei lip­seşte sfinţirea Darurilor, acestea fiind sfinţite la o Liturghie săvârşită în sărbătoarea sau du­minica anterioară. De aceea, Liturghia Darurilor este ca o slujbă de Vecernie în cadrul căreia credincioşii pot primi Sfânta Împărtăşanie pregătită la o liturghie anterioară, aşa cum am arătat. Autorul ei este considerat Sfântul Grigorie cel Mare, numit şi Dialogul, episcop al Romei († 604).

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni