Adaugat la: 10 Iulie 2012 Ora: 15:14

Congresul MOREOM 2012

Congresul MOREOM 2012

Inspiraţi de Domnul, ierarhii Sinodului Mitropolitan au rânduit ca anul acesta Congresul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale să aibă loc pe 4, 5 şi 6 iunie 2012. Din ce cauză sunt aceste date remarcabile? Deoarece era vorba despre Lunea Pogorârii Sfântului Duh şi primele zile următoare acestui mare praznic. Congresul a vădit cu adevărat prezenţa Duhului Sfânt în Biserica lui Hristos. De ce la Roma? Deoarece acest oraş este poate cel ce adăposteşte cele mai multe moaşte de sfinţi din Biserica primară; dar şi pentru că era rândul Episcopiei Române a Italiei să organizeze acest congres bianual şi să‑i primească pe membri, lucru pe care l‑a făcut în chip desăvârşit. 

Congresul MOREOM 2012 a fost un adevărat „festin”, nu numai datorită agapelor „regeşti” oferite de diferite parohii româneşti din Italia, ci şi pentru că aceste zile au fost un festin de convivialitate, de dragoste frăţească şi de hrăniri sfinte şi duhovniceşti. Au fost prezenţi delegaţii diferitelor eparhii din Mitropolia noastră (Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Ţările de Jos, Franţa, Elveţia, Italia, Spania, Portugalia). S‑au adunat astfel câteva sute de persoane, preoţi, diaconi şi mireni. Cei cinci episcopi ne‑au bucurat zi de zi cu prezenţa lor, precum şi cu mărturia lor de credinţă: Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif (capul duhovnicesc al Mitropoliei), Preasfinţitul Părinte Episcop Marc (episcop vicar al Arhiepiscopiei Europei Occidentale), Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan (Episcopia Italiei), Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei (Episcopia Spaniei şi Portugaliei), Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie (episcop vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei) s‑au dăruit credincioşilor cu o bunăvoinţă remarcabilă, în pofida sarcinilor pe care le au tot timpul. Le mulţumim în numele tuturor – şi îi mulţumim mai ales Părintelui Episcop Siluan –, sărutându‑le dreapta şi chipul plin de bucurie şi de dragoste creştinească.

Luni, 4 iunie, zi însufleţită de Duhul Sfânt şi Domnul, acest festival – căci cu adevărat se poate numi festival, un festival al credinţei ortodoxe, al rugăciunii şi al cugetării cu „gândirea lui Hristos” – a fost deschis prin săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii, adevărat „cer pe pământ”, oficiată de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, ajutat de doi preoţi (unul român şi unul francez), precum şi de către un ierodiacon iscusit din mănăstire. Troparul praznicului Pogorârii Sfântului Duh – „Binecuvântat eşti, Hristoase Dumnezeul nostru, Cela ce preaînţelepţi pe pescari ai arătat, trimiţându‑le lor Duhul Sfânt, şi printr‑înşii lumea ai vânat, Iubitorule de oameni, slavă Ţie!” – a răsunat mereu, când în română, când în franceză. Frumuseţea lui Hristos strălucea în sfintele icoane şi în sfintele taine, în biserica de la sediul Episcopiei Române a Italiei.

După un mic dejun „regesc” au început lucrările în marele salon al Reşedinţei episcopale. Au fost susţinute două conferinţe privind taina Sfântului Maslu, una în limba franceză, iar cealaltă în română, care ne‑au hrănit duhovniceşte de‑a lungul întregii dimineţi: textul acestora va fi disponibil în curând. Să nu uităm efortul depus pentru traducerea simultană în ambele limbi! După o primă masă servită în grădina Episcopiei, sub corturi – alcătuită din bucate delicioase cu specific românesc şi vinuri italiene alese! – au avut loc mai multe ateliere. Scopul lor era acela de a relua în detaliu conţinutul conferinţelor matinale: dările de seamă ale acestor ateliere vor fi şi ele disponibile în curând. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif a trecut pe la fiecare atelier, luând parte la discuţii şi aducând lămuriri înţelepte. După‑amiaza s‑a încheiat cu slujba Vecerniei – urmată de o altă masă, bineînţeles!   

În ziua de marţi, 5 iunie, pe care o putem numi „marţea Sfântului Duh”, dimineaţa a fost consacrată Adunării Generale canonice a Mitropoliei, în prezenţa tuturor delegaţilor. După săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii, oficiată de data aceasta de Părintele Mitropolit, care trebuia să hirotonească un diacon pe seama parohiei de la Oxford, ordinea de zi a fost consacrată unei hotărâri bisericeşti importante: constituirea unei noi eparhii, pentru a răspunde nevoilor pastorale ale numeroşilor români ortodocşi care vieţuiesc în Marea Britanie, în Irlanda şi Islanda! După aceasta, Adunarea mitropolitană a avut deosebita onoare de a primi câteva personalităţi, mai cu seamă pe domnul Andrea Riccardi, Ministrul Cooperării Internaţionale şi al Integrării şi pe Excelenţa Sa domnul Bogdan Tătaru‑Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun.

Diferitele intervenţii au fost întru totul captivante. După amintirea valorii „românismului”, s‑a evocat dăruirea de care au dat dovadă, încă din anul 1993, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim, care pe atunci era locum‑tenens al Arhiereului, şi părintele protoiereu Grégoire Bertrand‑Hardy, pentru ca viitoarea Mitropolie română să aibă nu doar o semnificaţie etnică, ci şi un conţinut local şi teritorial. Cât despre domnul Ministru, acesta a evocat întâi de toate rolul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca fiind unul dintre „principalii lideri duhovniceşti din lumea de azi”; mai apoi a salutat (într‑o franceză excelentă!) prezenţa românilor în Italia, spunând că aceasta reprezintă o reală bogăţie pentru viaţa socială din această ţară. Ortodoxia, a doua religie oficială din Italia, hrăneşte în zilele noastre nu numai existenţa imigranţilor, ci şi pe cea a italienilor: ea comunică valorile duhovniceşti, comunitare şi culturale ale sfântului popor român. Fondator al Comunităţii Sant’Egidio, domnul Ministru Riccardi era deosebit de potrivit pentru a aprecia efortul emigraţiei româneşti care devine încet autohtonă şi se arată loială faţă de legile italiene. Românii din Italia nu numai că primesc mult din partea societăţii, ci şi ei, la rândul lor, dau societăţii ce au mai bun. 

După o altă masă delicioasă (!), această a doua după‑amiază a fost consacrată vizitei oraşului Roma. Cele două autocare, conduse de şoferi atenţi, au dus pelerinii în locurile cele mai reprezentative ale oraşului (catedrala Sfântul Petru, biserica Sfântul Pavel din afara zidurilor cetăţii, unde se află moaştele Sfântului Apostol). Frumuseţea imperială a câmpiei romane, vegetaţia superbă a oraşului în care linia orizontală a pinilor umbrelă formează pretutindeni, dimpreună cu linia verticală a chiparoşilor, imaginea Sfintei Cruci erau impresionante, cu atât mai mult în această zi însorită şi călduroasă. 

În ziua de miercuri pelerinii s‑au lăsat ghidaţi, într‑un ritm alert, la catacombele Sfântului Sebastian şi la biserica Sfântul Ioan din Lateran. Forumul Roman, văzut de pe coline, este întru totul impresionant, şi de sus se poate întrezări clădirea cu aparenţă iniţial modestă a Senatului, unde se luau toate hotărârile imperiale. 

Joi dimineaţa, înainte de plecare, am putut vizita vestigiile Ostiei vechi, precum şi parohia românească a Intrării Domnului în Ierusalim, după care ne‑am bucurat de un prânz la care am servit grappa şi peşte fript. 

Înţelepciunea duhovnicească s‑a vădit în asocierea aşezării rugăciunii şi lucrării ecleziale cu climatul festiv şi convivial al unei adevărate agape a iubirii creştineşti! Ne‑am întors acasă obosiţi de o „oboseală sfântă” şi mai conştienţi de realitatea Bisericii în care Hristos este prezent în Persoană şi în Sfântul Duh, în pofida slăbiciunilor noastre!

Părintele Marc‑Antoine Costa de Beauregard, Protoieria Franţei

Congresul MOREOM 2012

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni