Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Noiembrie 2009 Ora: 15:14

Ortodoxia pe telefonul mobil

Încetul cu încetul, Internetul va deveni obişnuit, comun pe telefoanele mobile ! Este o evoluţie implacabilă, confirmată de studiile actuale şi de previziunile specialiştilor, care deja au arătat că ultimele evoluţii de succes în telefonia mobilă, iPhone-ul de la Apple şi sistemul de operare Android de la Google, sunt „orientate către Internet” (T-Mobile şi Gartner). Mai curând decât credem, vom avea Internetul Ortodox, despre care am tot vorbit aici, în buzunar...

Până atunci însă, avem destul de puţine aplicaţii specific ortodoxe pentru telefoanele mobile.

Biblia
Pentru majoritatea platformelor mobile, veţi găsi programul BibleReader de la http://www.olivetree.com/ După instalarea programului, puteţi instala traduceri ale Bibliei în diferite limbi, inclusiv în limba română.

Programul este desigur gratuit, dar dacă doriţi să aveţi dicţionare şi studii biblice în plus, preţurile pot fi piperate pentru utilizatorul de rând.

Calendar şi sinaxar
Mai recent, un programator ortodox despre care am mai vorbit - http://www.e-mistic.org/ - a publicat spre folosul creştinilor ortodocşi programul MicroSinaxar - http://www.e-mistic.org/html/ms.html -, „o aplicaţie destinată telefoanelor mobile, care au suport pentru JavaME”. Aplicaţia are următoarele funcţii:

  • calendarul (sinaxarul) ortodox pe tot anul, sfinţii zilei;
  • calculează data Sf. Paşti şi a sărbătorilor relative la data Sf. Paşti, în funţie de anul selectat;
  • posturile de peste an (Postul Paştilor şi cel al Sf. Apostoli este calculat dinamic în funcţie de data Paştilor pentru anului selectat);
  • duminicile de peste an (denumirea plus Evanghelia);
  • fazele lunii;
  • permite căutarea de nume în calendar;
  • glasul de rând (este afişat duminica);
  • trimiterea de SMS-uri cu detaliile selectate (sfinţii zilei)

O minunăţie de avut neapărat pe un telefonul mobil ortodox.

Programele acestea instalate nu au nevoie să se conecteze la Internet ca să-şi facă treaba, şi sunt deci 100% gratuite şi economice.

O altă aplicaţie de calendar ortodox, de data aceasta pentru iPhone, şi care va folosi datele din http://www.calendar-ortodox.ro/ , este în dezvoltare în acest moment, şi ea va putea fi găsită în http://www.apple.com/iphone/apps-for-iphone/

Suntem vrând-nevrând (dar mai mult vrând...) cu nasul în tehnologie, consumatori sau evanghelişti, şi trebuie să învăţăm a o folosi în folosul sufletului.

Pr. Iulian Nistea
 

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni