Adaugat la: 1 Decembrie 2010 Ora: 15:14

CUM SĂ-MI ALEG UN LAPTOP

CA SĂ-MI POT ALEGE ŞI CUMPĂRA UN LAPTOP (COMPUTER PORTABIL) TREBUIE SĂ ŞTIU CAM DE CÂŢI BANI DISPUN PENTRU ACEASTĂ CUMPĂ­RĂTURĂ ŞI CAM CE VREAU. DACA BUGETUL DE CARE DISPUN MI-ESTE DESIGUR CUNOSCUT, ADESEA NU SUNT SIGUR DE CEEA CE VREAU. CEEA CE VREAU TREBUIE SĂ FIE ADAPTAT NEVOILOR MELE, ADAPTAT UZULUI PENTRU CARE CUMPĂR LAPTOPUL. 

PC SAU MAC: Mac (Apple) este un computer mai scump decât un PC (Windows sau Linux), şi dacă nu lucraţi cu el în domeniul designului, fotografiei sau multimedia, nu prea aveţi de ce să vă gândiţi a vă cumpăra un Mac.

Windows sau Linux: Deşi sistemul de operare Linux a devenit din ce în ce mai cunoscut, dacă sunteţi un utilizator obişnuit al computerului alegeţi totuşi Windows.

CE VARIANTĂ DE WINDOWS: Sistemul de operare Windows XP a devenit foarte stabil de-a lungul anilor, şi de aceea creează nostalgie încă printre cunoscători. Totuşi, sistemul XP nu mai primeşte actualizări de securitate, şi de aceea nu este recomandat pentru utilizatorii obişnuiţi. Optaţi deci pentru ultimul sistem Windows 7 (ediţia Home sau Familială vă va fi suficientă), care a depăşit problemele sistemului Windows Vista, considerat azi o etapă intermediară şi cam nefericită pentru Microsoft Windows.

32 SAU 64 BIT: Încet-încet toate computerele vor trece în 2011-2012 la procesoare 64 bit, care au capacităţi mai mari de lucru şi de gestionare a informaţiei. Deja marea majoritate a programelor rulează fără probleme pe 64 bit, aşa că - iarăşi, dacă sunteţi un utilizator obişnuit - să vă alegeţi un PC cu Windows 7 pe 64 bit. 

CE FABRICANT SAU MARCĂ: Deşi în trecut au putut exista diferenţe de calitate între diferiţii fabricanţi de computere (Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, MSI, Sony, Toshiba etc.),astăzi apelează toţi la aceeaşi fabricanţi de componente, şi de aceea marca nu mai are importanţă. 

CE DIMENSIUNE: Dimensiunea poate fi o problemă reală atunci când vrem să ne cumpărăm un laptop de pe Internet (pentru că e mai ieftin). Este obligatoriu să trecem printr-un magazin - chiar daca vom cumpăra mai apoi de ne net -, ca să vedem real dimensiunile (specificate prin diagonala în inch...) şi aşa să alegem ceea ce dorim sau este adaptat nevoilor noastre concrete.

REZOLUŢIA ECRANULUI: Rezoluţia ecranului nu este tot una cu dimensiunea fizică a ecranului, şi de aceea la acest aspect trebuie să fiţi cu băgare de seamă. Ca să aveţio rezoluţie decentă pentru un laptop, luaţi ceva de genul WXGA (adică 1024 x 768) sau WXGA+ (1152 x 864).

PROCESOR: Fără să intru în chestiuni tehnice şi urmând sfaturilor unor specialişti, vă sfătuiesc să luaţi un laptop cu Intel Core2 Duo (de o frecvenţă mai mare de 1.8 Ghz) şi în tot cazul să evitaţi procesoarele Intel Celeron, care au un nume rău printre cunoscători, şi poate nu fără motiv. 

RAM: Astăzi trebuie să consideraţi că 2 GB de memorie RAM este un minim, şi că pentru o configuraţie optimă ar fi bine să aveţi 4 GB de RAM .

HARD DISK: Nu trebuie să cedaţi tendinţei sau tentaţiei de a da prea mare importanţă mărimii hardului (la o adică, astăzi hardurile externe sunt foarte accesibile). Să aveţi totuşi un minim de 250 GB pe hard. Iar dacă se poate să fie 500 GB, atunci şi mai bine. Mai degrabă este importantă viteza hardului, adică să fie ceva de genul 7200 RPM (şi nu 5400 RPM).

Un laptop cu specificaţiile recomandate în acest articol se va încadra într-un buget de la 500 la 1200 Euro şi va fi un laptop decent.

Pr. Iulian Nistea, Paris 

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni