Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Aprilie 2009 Ora: 15:14

Fotografia digitală

Odată cu generalizarea fotografiei digitale au apărut şi instrumentele gratuite pentru a gestiona propriile albume foto, pentru a prelucra imaginile şi pentru a le împărtăşi familiei şi prietenilor.

Picasa

Fără îndoială că Picasa, de la Google, este una din soluţiile complete (all-in-one) cele mai accesibile, mai practice şi mai uşor de folosit la ora actuală.

Picasa este în primul rând un program de gestionare a imaginilor care se instalează pe computer : http://picasa.google.com/ Odată instalat, programul scanează întreg computerul şi clasează fotografiile în „dosare” (foldere), după data creării sau a ultimei modificări. Apoi fotografiilor li se pot pune nume, descrieri, etichete etc., ceea ce face uşoară regăsirea lor după cuvinte cheie. Nici o imagine nu este uitată de Picasa, nici măcar acelea de a căror existenţă noi am uitat complet !

În al doilea rând, Picasa este un program de prelucrare a imaginilor, dar unul de care nici măcar un utilizator novice nu ar trebui să se teamă, adică unul foarte intuitiv şi clar, fără complicaţii inutile. Cu instrumentele de bază (care apar automat atunci când se deschide o imagine) se poate uşor îndrepta o imagine strâmbă, se pot tăia părţi nedorite dintr-o imagine, se poate schimba contrastul sau culorile sau luminozitatea, se poate adăuga un text pe fotografie etc. Diferite „efecte” sunt şi ele disponibile : sepia, alb-negru (sau alb-negru „filtrat”, foarte interesant), diferite stiluri de colorare sau „alterare” a imaginii. De asemenea, cu imaginile se poate crea un album web, sau un film, se poate crea un montaj sau chiar un film !

Nu în ultimul rând, Picasa este un instrument de partajare a fotografiilor, de a le împărtăşi cu prietenii sau familia. Fotografiile din programul Picasa pot fi transmise pe un mini-website photo online : http://picasaweb.google.com/ Varianta gratuită a acestui spaţiu total pe internet este de 1024 Mo, ceea ce este relativ mult pentru un utilizator chibzuit.

Chiar dacă nu veţi folosi acest picasaweb, programul de gestionare şi prelucrare a fotografiilor Picasa este un „must” - trebuie avut !

Flickr

Flickr de la Yahoo este o altă comunitate virtuală de galerii de imagini, poate chiar mai populară decât Picasa pe internet, cu o paletă largă de utilizatori, de la fotografi profesionişti la oameni obişnuiţi. Orice deţinător al unui cont Yahoo poate să-şi creeze într-o clipă o galerie de imagini pe comunitatea/reţeau Flickr conectându-se la http://www.flickr.com/ cu emailul său de Yahoo. E de reţinut totuşi dintru început că şi Flickr are nişte limitări în varianta lui gratuită, cele mai importante fiind limita de 100 Mo pe lună şi limitarea la 200 de fotografii vizibile.

Galerii foto ortodoxe

Mai multe situri ortodoxe de fotografie au apărut în ultimii ani :

Prelucrarea fotografiilor

Dintre programele utilitare gratuite de prelucrare a imaginilor voi recomanda trei : Picasa (despre care am vorbit mai sus), Gimp şi Photo Filtre.

Gimp se distinge în mod clar ca un program foarte evoluat şi care poate rivaliza în multe puncte cu celebrul Photoshop de la Adobe, ceea ce înseamnă că este un program pentru o utilizare mai avansată. El poate fi descărcat la http://www.gimp.org/ sau http://www.filehippo.com/download_the_gimp/

Photo Filtre este şi el un program avansat, dar poate undeva între Picasa şi Gimp. Îl puteţi descărca de la http://photofiltre.free.fr/

Iulian Nistea

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni