Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 7 Iulie 2021 Ora: 15:14

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și comunitățile de români din afara granițelor țării

Ne aflăm în anul omagial al pastorației românilor din afara granițelor țării. În acest, an întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române aniversează împlinirea a 70 de ani, din care 31 de ani de slujire arhierească. În acest context se cuvine să evidențiem relația pe care o are Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu românii din străinătate, îndeosebi cu cei ce locuiesc în două țări sufragrane Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale: Franța și Belgia.

În cei aproape 14 ani de slujire în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericirea Sa a efectuat două vizite canonice în Franța (9-17 iulie 2009 și 9-10 aprilie 2011). Patriarhul României s-a aflat într-o vizită oficială la Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, în perioada 11-13 aprilie 2011, la invitaţia domnului Mevlüt Çavuşoğlu, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Nu trebuie uitată participarea Preafericirii Sale la Bruxelles, din 30 mai 2013, la întâlnirea anuală a liderilor religioși din Europa cu preşedinţii Comisiei, ai Consiliului și Parlamentului European, precum și cu alți înalți funcționari ai UE. Aceste vizite amintite au rolul de a puncta anumite aspecte din personalitatea și activitatea misionară a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.

În primul rând, la Universitatea din Strasbourg (Facultatea de Teologie Protestantă), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a urmat o parte din studiile doctorale, pe care le-a încununat cu teza, susținută în 1979, Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité (424 p). Teza a fost susținută apoi și la București, la Institutul Teologic Universitar Ortodox, cu titlul: Teologie şi spiritualitate creştină. Raportul dintre ele şi situaţia actuală. În același oraș, în demnitatea de întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reprezentat Ortodoxia românească în cadrul unor întâlniri cu lideri ai Europei. 

În al doilea rând, Preafericitul Părinte Patriarh nu s-a limitat doar la a reprezenta Patriarhia Română, ci, în demnitatea sa de arhiereu, a slujit în diferite biserici, sfințind una dintre ele, cea de la Mulhouse, ocrotită de Sfinții Cosma și Damian. Cu acest prilej, Preafericirea Sa amintea că: „Sfinţirea bisericii ne invită, de asemenea, la un pelerinaj interior intim, la un progres spiritual, ca înnoire a omului după chipul lui Hristos, sau ca interiorizare a vieţii lui Hristos în viaţa creştinului (cf. Galateni, 2, 20). În acest sens, după sfinţirea noii bisericii, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi au permisiunea să intre în Sfântul Altar (numai în ziua sfinţirii bisericii) pentru a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă din Altar, deoarece toţi, bărbaţi şi femei, sunt chemaţi să intre în Împărăţia Preasfintei Treimi, prin credinţă şi fapte bune.”.

Nu în ultimul rând, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în vizita de la instituțiile europene cu sediul în Bruxelles, din 2013, amintea că românii au mare respect pentru Europa și instituțiile ei, însă uneori „Uniunea Europeană nu este iubită când emite şi unele recomandări care afectează negativ identitatea culturală şi religioasă tradiţională a cetăţenilor europeni sau când nu reuşeşte să intensifice încrederea cetăţenilor europeni în programele elaborate de ea”.

Prin vizitele efectuate, Preafericitul Părinte Patriarh s-a aflat în mijlocul credincioșilor români ce locuiesc din varii motive în afara granițelor țării, a luat contact cu realitatea din spațiul occidental, în care vocația creștină este adesea uitată, o realitate adeseori diferită de cea din România și cu un grad mai mare de secularizare. Dar, mai mult decât atât, a sfințit biserici, a participat la întruniri ale episcopilor ortodocși și a reprezentat Biserica Ortodoxă Română în mediile instituționale cele mai importante la nivel european. Într-o lume profund marcată de fenomenul secularizării și în care mulți dintre creștini își reneagă identitatea creștină, mărturia Bisericii Ortodoxe Române – prin Sfântul Sinod, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, clerici și mireni, este una mai necesară ca oricând.

Pr. Alexandru Ojică

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni