Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 6 Noiembrie 2011 Ora: 15:14

CONGRESUL INTERNAȚIONAL NEPSIS ÎN SPANIA

Întâlnire a tinerilor ortodocşi români din Europa Occidentală şi Meridională

Cea de‑a III‑a ediţie a Congresului Nepsis pe întreaga Mitropolie a adunat anul acesta la Torrejón de Ardóz, Spania, în perioada 24‑25 septembrie, sute de români din Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale. Ca în fiecare an, astfel de întruniri readuc în sufletul românilor plecaţi de ani întregi dincolo de graniţe sentimentul trăirii credinţei ortodoxe şi a tradiţiilor străbune. 

Invitaţi au fost ierarhii din Mitropolie, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, alături de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Italiei, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Marc, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu şi arhimandritul Ignatie Trif de la Alba Iulia.
 

CONGRESUL INTERNAȚIONAL NEPSIS ÎN SPANIA

Congresul Nepsis a fost deschis sâmbătă, printr‑un Te Deum săvârşit de Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei, în calitate de gazdă, în Biserica „Sfântul Pantelimon” din Torrejón de Ardóz, cu participarea celorlalţi ierarhi şi a numeroşi preoţi. Răspunsurile au fost date de Corul Tronos al Patriarhiei Române, care a încântat publicul, în seara aceleiaşi zile, cu un concert de muzică psaltică, repertoriul incluzând muzică bisericească, dar şi un final din folclorul românesc, atât de iubit de românii de pretutindeni.

Biblia şi rugăciunea

Tineri de toate vârstele, aşa cum îi numea ÎPS Iosif, s‑au îmbogăţit sufleteşte din cuvintele pline de folos ale celor doi invitaţi să conferenţieze. În deschiderea sesiunii, ierarhul a făcut o sinteză a activităţilor în care sunt implicaţi românii ortodocşi din ţările Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale, arătând schimbarea pe care aceste activităţi o aduc în viaţa românilor îndepărtaţi de patria lor, mai ales în formarea tinerilor.

Prezentând conferinţa cu tema „Sfânta Scriptură – Cuvântul Viu al lui Dumnezeu”, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula le‑a vorbit tinerilor despre importanţa citirii Bibliei, mărturisindu‑şi, în acelaşi timp, experienţa personală a primei lecturi a Cărţii Sfinte: „A citi Sfânta Scriptură este un act de intimitate, ca atunci când te îmbraci. A te dezbrăca nu e un act de intimitate. Scriptura este o carte în care te îmbraci cu toată gândirea lumii până la un punct şi mai apoi cu gândirea lui Dumnezeu asupra lumii. Pentru toţi tinerii, cel mai important mod de a‑i atrage în biserică este de a le spune despre Dumnezeu, Care a murit de dragul nostru. Atât de mult ne‑a iubit acest Iisus Hristos, încât a admis moartea de dragul nostru, pentru ca niciodată această dragoste a noastră să nu mai moară”.

Se spune că departe de casă şi de familie uniunea omului cu Dumnezeu este trăită la o intensitate superioară, în Biserică omul găsindu‑şi liniştea sufletească. Acest lucru a fost confirmat de numărul mare de români care s‑au adunat la biserica din Torrejón de Ardóz, iar mai apoi la casa de cultură din oraş, care a găzduit conferinţele. În prelegerea cu tema „Rugăciunea, lupta omului cu Dumnezeu şi tensiunea pentru îndumnezeire”, arhimandritul Ignatie Trif a semnalat: „Noi, în rugăciune, ar trebui să căutăm în primul rând să‑L primim pe Dumnezeu, să primim pe cineva în rugăciune, ci nu atât ceva, fiindcă se întâmplă ca atunci când cerem foarte mult ceva să nu primim nimic. De ce? Pentru că noi nu I‑am cerut niciodată să vină în noi înşine”.

Foloasele sportului

Recunoscute fiindu‑i beneficiile pentru trupul şi psihicul omului, sportul poate avea, spre uimirea noastră, un mare folos şi în formarea duhovnicească, stimulând munca în echipă, conlucrarea cu aproapele, determinându‑ne să ne recunoaştem imperfecţiunile, dar şi să vedem atunci când prietenul nostru ne depăşeşte. Sunt câteva dintre argumentele aduse de ÎPS Iosif la îndemnul adresat părinţilor de a‑şi lăsa copiii să practice activităţi sportive de la cele mai fragede vârste. Arătând o dată în plus foloasele mişcării, Congresul Nepsis a inclus în program şi un minicampionat de fotbal la nivel de mitropolie, Italia fiind ţara care s‑a clasat de această dată pe locul I.

Să adunăm comori în Cer

Gazda actualei ediţii a Congresului Nepsis, Parohia Torrejón de Ardóz, s‑a bucurat de primirea celor peste 300 de oaspeţi din 10 ţări, în frunte cu ierarhii, şi de ridicarea la rangul de iconom stavrofor a preotului paroh Mihai Cătălin Savu, ca o încununare a eforturilor sale.

Sfânta Liturghie a fost oficiată duminică de cei patru ierarhi ai Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale, în fruntea soborului fiind ÎPS Iosif. PS Siluan, Episcopul Italiei, a desluşit pericopa evanghelică a zilei în cuvântul de învăţătură, arătând că „milostenia nu înseamnă să dai ce nu ai, înseamnă să dai din ce ai sau din ce ai în plus. Şi dacă facem acum o razie, ne dăm seama că nu suntem chiar aşa de lipsiţi. Dumnezeu poate să înmulţească tot harul la noi, ca având întotdeauna toată îndestularea în toate, să prisosiţi în tot lucrul bun. Evanghelia ne spune: «Îmbogăţiţi‑vă în Dumnezeu, nu vă adunaţi comori pe pământ!»”.

Tinerii din Nepsis nu fac altceva decât să se îmbogăţească prin activităţile pe care le desfăşoară pentru ei înşişi şi pentru românii singuri din ţările din Occident, una dintre acestea fiind taberele religioase organizate pentru copii la mănăstirile din ţara de origine, în care cei mici se roagă, participă la slujbe, se joacă, fac sport, iau parte la ateliere de lucru, dar şi la alte activităţi pe echipe.

Românii ştiu să vină împreună

Congresul internaţional Nepsis s‑a încheiat cu extragerea concluziilor, o analiză a modului de desfăşurare a actualei ediţii şi cu traseul de vizitare a principalelor obiective turistice din Madrid.

ÎPS Iosif i‑a întărit pe toţi în rugăciune, prin care trecem cu folos vremurile grele în care trăim: „Nu putem să ne lepădăm de biserică şi mai ales aici, unde trăim în străinătate. Cât de greu este să ne reunim? Cât de greu este să facem o parohie într‑un oraş oarecare? Cât de greu este să aducem un preot care să trăiască şi el cu dumneavoastră? Mulţi dintre ei, cei mai mulţi, lucrează cot la cot cu dumneavoastră. Este greu, dar suntem aici ca să nu ne pierdem credinţa. Chiar dacă suntem săraci şi trebuie să ne rugăm în hale ca aceasta, transformate în biserică, suntem aici şi unde suntem, suntem cu Hristos”.

Câte un reprezentant din fiecare eparhie din Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale a adresat un scurt cuvânt de final, exprimându‑şi astfel bucuria de a fi luat parte şi anul acesta la Congresul Nepsis. Fiecare trebuie să ducă mesajul desprins din aceste conferinţe mai departe, în parohia sa, şi să încerce să‑i aducă la Hristos pe acei tineri care nu mai au nici un scop în viaţă, după cum i‑a îndemnat Preasfinţitul Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei: „Să ieşim din lumea aceasta care nu‑şi mai găseşte sensul. Sunt foarte mulţi tineri care nu au un sens în viaţă, tineri care se droghează pentru că nu sunt în stare să ducă povara lumii acesteia, este o fugă de realitate, de responsabilităţi. Ieşim din biserică, aşa cum se spune la finalul fiecărei Sfinte Liturghii – „Cu pace să ieşim” –, dar să nu ieşim din Biserica Vie, care este Hristos”.

Împreună de 12 ani

Mai mult decât conferinţe, drumeţii, vizite, concerte, rugăciune şi participare la slujbe, Congresul internaţional Nepsis implică discuţii, o interacţiune continuă între ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocşi din cuprinsul Mitropoliei, menită să vină în folosul românilor de peste graniţe, să‑i readucă pe calea credinţei ortodoxe. Astfel, sfatul adresat de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif tuturor tinerilor participanţi la eveniment a fost ca ei, care au primit cuvântul lui Dumnezeu, să‑l ducă şi celorlalţi şi să‑şi atragă fraţii români spre Biserică. Biserica este singurul loc unde, departe de casă, românul îşi mai poate găsi adevărata identitate, aceea de creştin ortodox, pentru că, aşa cum spunea Preasfinţitul Episcop‑vicar Marc, „rostul fiecărui creştin e să devină Dumnezeu, prin har”.

Nepsis este numele generic al diferitelor asociaţii sau grupări ale tinerilor ortodocşi din Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale şi funcţionează sub îndrumarea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale. Asociaţia tinerilor ortodocşi Nepsis s‑a constituit iniţial la data de 13 noiembrie 1999, la Paris. Cu ocazia congresului aniversar din 2009, Nepsis a devenit „Federaţia Fraternităţilor Nepsis”, o structură de coordonare a grupărilor Nepsis din Mitropolie şi a activităţilor sau evenimentelor Nepsis. În anul 2012, Congresul internaţional Nepsis va fi găzduit la Londra, în perioada 28‑29 septembrie.

Cosmina Nicoară, Madrid

CONGRESUL INTERNAȚIONAL NEPSIS ÎN SPANIA

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni