Adaugat la: 28 Aprilie 2008 Ora: 15:14

OrthodoxWiki.org: O enciclopedie ortodoxă în 10 limbi

OrthodoxWiki.org, o enciclopedie ortodoxă în 10 limbi, reprezintă astăzi cel mai important proiect pan-ortodox de pe web.


OrthodoxWiki.org: O enciclopedie ortodoxă în 10 limbi

OrthodoxWiki.org

– O enciclopedie ortodoxă în 10 limbi –

 

Situl web http://www.orthodoxwiki.org este unul din cele mai mari şi mai pline de folos proiecte ortodoxe de pe internet. Cu 100.000 de vizitatori pe lună, provenind din mai mult de 170 de ţări, cu conţinut în 10 limbi, OrthodoxWiki.org tinde să devină principalul reper ortodox de pe net.

 

Ce este OrthodoxWiki?

OrthodoxWiki este un proiect similar ca gen cu (de-acum celebrul) Wikipedia, şi foloseşte acelaşi software – MediaWiki –, doar că, spre deosebire de Wikipedia, este dedicat lumii ortodoxe.

Pentru cei care nu sunt famiarizaţi cu sistemul wiki, iată câteva din caracteristicile lui:

l  este un sistem de editare colaborativ: un articol se scrie şi se dezvoltă prin colaborarea tuturor celor interesaţi; fiecare, chiar fără cunoştinţe teologice, poate aduce un complement de informaţie, sau să participe în alte feluri la calitatea unui articol (corecturi ortografice sau de punctuaţie, de pildă); acest sistem colaborativ face ca articolele să se îmbunătăţească calitativ în timp, în mod continuu

l  editările în sistemul wiki sunt complet reversibile: nimic nu se pierde, toate variantele unui articol sunt păstrate în baza de date a sitului, şi orice editare poate fi anulată cu un simplu click

 

OrthodoxWiki nu este însă doar un proiect în multe limbi, ci şi unul pan-ortodox: contributori din toată lumea ortodoxă îmbogăţesc informaţia cu specificităţile diferitelor tradiţii ortodoxe (greacă, rusă, română, sârbă, bulgară etc.).

 

OrthodoxWiki în limba română

Proiectul-mamă al acestei enciclopedii ortodoxe online, în limba engleză, a fost iniţiat în noiembrie 2004 de către un preot ortodox american, şi cuprinde azi mai mult de 2500 de articole.

 

În noiembrie 2006, asociaţia webmasterilor ortodocşi OrtodoxRoNet a decis să se implice în acest proiect, să gestioneze perioada dificilă de început.

 

Astăzi, enciclopedia colaborativă ortodoxă în limba română – ro.OrthodoxWiki.org – tinde către 1000 de articole (structurate în peste 100 de categorii), multe de o calitate şi fiabilitate a informaţiei cu totul remarcabile.

 

OrthodoxWiki.org: O enciclopedie ortodoxă în 10 limbi

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni