Adaugat la: 1 Martie 2010 Ora: 15:14

Congresul Nepsis-Irlanda 2010

Între 22-24 ianuarie 2010 a avut loc Congresul Internaţional Nepsis-Irlanda, în  Biserica Ortodoxă Română „Înălţarea Sfintei Cruci” din Dublin. Tema Congresului a fost „Tânărul Creştin Modern”. 

Invitaţii noştri au fost Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif şi Monahia Magdalena de la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul, Maldon, Essex. Maica este binecunoscuta ucenică a arhimandritului Sofronie, legatarul testamentar al Sfântului stareţ Siluan Athonitul. De la părintele Sofronie Maica Magdalena a primit ascultarea de a se ocupa şi a discuta despre credinţa ortodoxă cu copiii şi tinerii.

Am avut bucuria de a avea ca participanţi tineri din Anglia, Belgia, Franţa, Italia şi Spania, iar din Irlanda din Belfast, Cork, Kilkenny, Wexford, Limerik şi Dublin. Vineri, 22 ianuarie a avut loc Vecernia urmată de cuvântul de bun venit transmis de Părintele Protopop Călin Florea tuturor participanţilor.

Sâmbătă 23 ianuarie, după Sfânta Liturghie a urmat prima conferinţă a Maicii Magdalena pe tema „Pot să fiu Tânăr şi Ortodox?” în care s-au atins subiecte deosebit de interesante[1] precum identitatea personală, credinţa şi viaţa, relaţiile cu părinţii, relaţiile cu prietenii, urmată apoi de discuţii la care maica ne-a răspuns cu foarte multă dragoste. Ziua s-a încheiat cu o plimbare prin Dublin în care discuţiile între noi au continuat în acelaşi spirit pe care maica ni l-a insuflat: de adâncă bucurie şi trăire duhovnicească. Aceasta ne-a ajutat să ne cunoaştem mai bine între noi şi să ne facem noi prieteni.

Duminică, 24 ianuarie am participat la Dumnezeiasca Liturghie Arhierească avându-l pe Înaltpreasfinţitul Iosif alături de noi. După slujbă, Părintele Mitropolit ne-a ţinut un Cuvânt de Învăţătură de mare folos. A urmat a doua conferinţă a Maicii Magdalena pe tema „Familia Ortodoxă” unde s-a discutat despre probleme ca şi: casa ca micro-Biserică, cum să transmitem credinţa la copii, casa şi lumea.

Împărtăşindu-şi cu generozitate experienţa de învăţător creştin care a asimilat profund întreaga literatură duhovnicească şi patristică pentru a putea da răspunsurile necesare fiecărui tânăr, fiecărei familii tinere în parte, Maica Magdalena ne-a oferit prin conferinţele sale un adevărat catehism în duhul Sfântului Siluan.

Pentru a încheia aş vrea să transmit mulţumirea noastră invitaţilor: Înaltpreasfinţitului Iosif şi Maicii Magdalena. Bucuria a fost mare şi sfântă, iar sfaturile de mult folos! Am pus la suflet cuvintele lor şi le vom păstra acolo ca zestre de preţ, după cum spunea Anamaria, una dintre participantele la Congres. Sperăm ca, cu ajutorul Bunului Dumnezeu să îi mai putem avea alături şi altă dată!

Mulţumim organizatorilor Congresului: Pr. Calin Florea, Bogdan Grecu, Laura Moldovan, Sabina Tăbîrcă şi tuturor credincioşilor care alături de ei au partcipat la buna desfăşurare a acestei activităţi!

În sfârşit, dar nu în ultimul rând, mulţumim participanţilor pentru că au venit şi ne-au făcut marea bucurie de a fi cu noi!

Irlanda este o ţară a poveştilor, plină de romantism, precum spun poeţii şi scriitorii irlandezi. Sperăm că fiecare dintre noi a rămas cu câte o povestioară frumoasă pe care să nu o uite niciodată...Iar tinereţea nu trebuie pierdută, ci înţeleasă ca timp al binecuvântării, cum frumos spunea Înalpreasfinţitul Iosif.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Dragoş-Ioan Tăbîrcă



[1]Un amplu interviu cu Maica Magdalena, realizat în timpul Congresului din Irlanda şi care abordează aceleaşi subiecte, va apărea în două din numerele viitoare.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni